Deel dit artikel:

Man met MS fietst van Wales naar Pyreneeën

Justin Kendall kan amper 500 meter lopen, maar maakt wel een monsterrit.

Deze fietser heeft aan grinta geen gebrek… Justin Kendall lijdt aan multiple sclerosis. Hij kan niet verder dan 500 meter lopen, maar hij heeft wel besloten om van Wales naar Zuid-Frankrijk te fietsen. Totale afstand: ruim 2.200 kilometer. Volgende week zaterdag begint zijn avontuur van vijf weken in Snowdonia, een bergachtig gebied in het noorden van Wales.

De 45-jarige Kendall is vastbesloten om de uitdaging aan te gaan. Hij heeft altijd volop gefietst, maar in 2013 werd de diagnose multiple sclerosis gesteld. Multiple sclerosis, vaak afgekort tot MS, is een aandoening aan het centraal zenuwstelsel. Kendall vreesde dat hij nooit meer kon fietsen. “Fietsen is altijd mijn passie geweest, maar na de diagnose ben ik al snel gestopt. Het was mijn dochter Sioned die me aanspoorde weer te gaan rijden”, zegt hij in Britse media.

Hoewel de man amper 500 meter kan lopen, fietst hij vanaf zijn geboortegrond in Wales wel naar het zuiden van Frankrijk. “Ik heb beperkt gevoel in mijn benen, het lijkt soms alsof ik ze kwijt ben. Fietsen kan en probeer ik wel”, zegt hij. Kendall probeert met zijn rit naar Frankrijk geld in te zamelen voor een goed doel: ondersteuning van mensen met MS. Hij rijdt de tocht in 22 etappes. De langste is 175 kilometer. Hij wordt vergezeld door zijn 18-jarige dochter en een kameraad.