Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Londen aast op wereldbeker en wereldkampioenschap veldrijden

Liefhebbers van onze sport zitten deze dagen met hun hoofd bij de Ronde van Frankrijk. Of ze zitten met dit aangename weer zelf in het zadel. Toch blikken we vooruit naar de winter, meer bepaald naar het veldrijden. Uit betrouwbare bronnen vernamen we dat Londen alles op alles zet om een wereldbekerwedstrijd cyclocross te organiseren. Het ultieme doel is om er uiteindelijk een wereldkampioenschap te houden.

Bij veldrijden gaat het vaak over het thema internationalisering. Hoe komen we bij meer mensen dan enkel de Belgen en Nederlanders op de radar? Er wordt regelmatig gezegd en gedacht dat de veldritten ook in andere dan de traditionele landen verreden moeten worden. Het summum daarvan was wellicht in 2013: toen had het wereldkampioenschap plaats in het Amerikaanse Louisville (met winnaar Sven Nys).

Ook de Engelsen hebben de afgelopen jaren interesse getoond in de cyclocross. Niet dat ze de grote favorieten in huis hebben (bij de vrouwen rijden natuurlijk wel Nikki Harris en Helen Wymen rond en met Tom Pidcock hebben ze goud voor de toekomst in handen), maar er blijkt wel steeds meer draagvlak voor de sport te komen. In 2014 zagen we al dat Milton Keynes een manche om de wereldbeker organiseerde.

De mensen die toen actief waren, zijn nu in de weer om het crosscircus opnieuw naar de andere kant van het water te halen. Er bestaan plannen om te gaan crossen in Lee Valley VeloPark, zo vernamen we van mensen die dicht bij het vuur zitten. De gedachte is om drie jaar een wereldbekerstrijd te organiseren, te beginnen in het seizoen 2018/2019. Dat zou moeten leiden tot het organiseren van een wereldkampioenschap. In het verleden was de wereldstrijd al drie keer in Engeland (1973, 1983 en 1992).

Event van hoog niveau
Volgens de initiatiefnemers groeit de cyclocross snel in Engeland. “We hopen dat Cross London, zoals het evenement heet, de volgende generatie veldrijders gaat inspireren en de Britse betrokkenheid bij het veldrijden opnieuw vergroot”, zeggen zij. “Ons land heeft een event van een hoog niveau nodig om een stap vooruit te kunnen zetten.” De eerste sleutelpartners hebben naar verluidt positief op de plannen gereageerd.

Gerelateerde artikels