Deel dit artikel:

Liv lanceert de derde generatie van de allround Langma

Liv, het fietsmerk voor vrouwen, heeft een nieuwe variant van haar Langma gelanceerd. Het zusterbedrijf van Giant stelt dat de allround Langma een lager gewicht heeft, aerodynamischer is en een betere verhouding tussen stijfheid en gewicht garandeert.

Het nieuwe Langma-assortiment bestaat uit drie series: de Langma Advanced SL, Langma Advanced Pro en Langma Advanced. Alle modellen zijn ontwikkeld, ontworpen en getest door productontwikkelaars en ontwerpers van Liv én door atleten. Zo hebben de vrouwen van het WorldTeam van Liv AlUla Jayco hun steentje bijgedragen. Ook heeft Liv kennis en inzichten vergaard tijdens windtunneltests.

Lichter en stijver

De nieuwe frames bieden meer trap- en torsiestijfheid dan de vorige generatie. Dit komt door gebruik van gepatenteerd carbonmateriaal dat Liv in haar eigen productiefaciliteit heeft geweven. Er zijn niet meer carbonvellen aangebracht dan nodig en de vellen die gebruikt zijn, zijn heel nauwkeurig op maat gesneden. Daardoor is het frame lichter zonder dat dit ten koste gaat van de stijfheid en aerodynamica. De meeste winst qua stijfheid is geboekt ter hoogte van de balhoofdbuis, onderbuis en trapas.

Topmodel

Topmodel binnen de nieuwe range is de Langma Advanced SL (hieronder afgebeeld). Die is 123 gram lichter dan haar voorganger. Ondanks deze aanzienlijke gewichtsbesparing liggen de trapstijfheid en torsiestijfheid juist 2,5 en 6,75 procent hoger. Dat resulteert in een verbeterde stijfheid-gewichtsverhouding van 11,98 procent. Daarnaast zorgen verbeteringen in de carbontechnologie, buisvormgeving en interne kabelgeleiding, tezamen met een opnieuw ontworpen stuur, stuurpen en WheelSystem, voor een toename van 12,57 watt in aerodynamische efficiëntie.

De Langma Advanced Pro- en Langma Advanced-series bieden dezelfde ontwerpvoordelen als de Advanced SL, maar zijn anders afgewerkt en specifiek geoptimaliseerd voor een breder scala aan gebruikers en rijomstandigheden. De Langma Advanced Pro behoort in het middensegment, de Langma Advanced is de serie met het laagste prijspunt.

Geïntegreerd ontwerp

De nieuwe cockpit van de Langma Advanced SL- en Advanced Pro-modellen heeft een OverDrive Aero-stuurbuis voor verbeterde controle en precisie. De setup omvat daarnaast de herontworpen Giant Contact SLR/SL AeroLight-stuurpen en het nieuwe Liv Contact SLR/SL-stuur met interne kabelgeleiding. De gecombineerde topcap, kabels en spacers zorgen voor een aerodynamische, cleane en gebruiksvriendelijkere setup. Afstelling en onderhoud gaan hierbij gemakkelijker.

Het Langma-assortiment biedt verschillende zadelpensystemen die passen bij uiteenlopende rijbehoeften. Zo heeft de Langma Advanced SL-serie een geïntegreerde zadelpen voor prestatiegerichte wielrensters. Dit geavanceerde ontwerp verlaagt het gewicht, verbetert de aerodynamische prestaties en komt het rijgedrag ten goede. De Langma Advanced Pro- en Advanced-series zijn uitgerust met een eigen zadelpenontwerp dat een balans biedt tussen een laag gewicht, aerodynamische prestaties en compliance.

Bredere banden

Het hele Langma-assortiment is uitgerust met WheelSystems van CADEX en Giant. Deze wielsets bieden een balans tussen efficiëntie, controle en algehele aerodynamica. Zowel voor als achter is er voldoende ruimte voor banden tot 33 millimeter.

Acht modellen

Alle modellen in het nieuwe Langma-assortiment zijn verkrijgbaar in de maten XS, S, M en L. In de Benelux voert Liv verspreid over de drie series een achttal modellen. Het topmodel is de Langma Advanced SL 0 (adviesprijs: 12.499 euro). De fiets met het laagste prijskaartje is de Langma Advanced 2 (adviesprijs: 2.799 euro).