Deel dit artikel:

Limburg telt af naar retro-event Eroica

Het retro-event is er in drie afstanden: 50, 100 en 160 kilometer.

De befaamde Eroica-wielertocht krijgt na edities in Engeland, Spanje, Zuid-Afrika, Californië en Japan ook een equivalent in Nederlands Limburg. Op zondag 3 juli is het zover. De Eroica is een groots retro-evenement dat is ontstaan in Toscane op de Strade Bianche (onverharde wegen) en sindsdien steeds meer en meer in trek raakt onder wielertoeristen. Zij starten op fietsen die minstens dertig jaar oud zijn.

Eroica wordt sinds 1997 gehouden en combineert wielerhistorie en nostalgie. Het is ook daarom dat de organisatie zijn tenten opslaat in Limburg. “Het mooie aan Valkenburg is dat hier de strijd tussen Fausto Coppi en Gino Bartali tot een kookpunt kwam tijdens het WK in 1948 op de Cauberg. Voor ons Italianen zijn beide vedetten de toonbeelden van onze wielerhistorie”, zo stelt de Toscaanse organisator.

Het retro-event is er in drie afstanden: 50, 100 en 160 kilometer. Er worden ook enkele bijzondere locaties en routes aangedaan. Dit zijn plaatsen waar fietsers normaal gesproken niet kunnen komen of waar grondeigenaren anders geen toestemming geven voor doorgang. Er zijn bevoorradingen voorzien bij oude boeren hoven en kastelen. In de tussenstops wordt een link gelegd met het Bourgondische leven in Limburg.

Eroica is meer dan alleen fietsen met retroracers, kleding en accessoires van minimaal dertig jaar oud. Het is vooral een gevoel waarbij ambiance en beleving voor de hele familie centraal staan. Naast de bijzondere wielerambiance wordt tijdens het Eroica Festival in het Dersaborg park ook veel aandacht geschonken aan muziek, cultuur, eten en drinken. Voor meer info kun je terecht op deze site: www.eroicalimburg.com.