Deel dit artikel:

L’Étape du Tour krijgt Taiwanees broertje

Taiwan maakt zich op voor de eerste editie van L’Étape Taiwan (17 september). Het is het jongste broertje van de populaire Franse cyclosportieve L’Étape du Tour. Onder meer met de organisatie van dit evenement laat Taiwan zien dat het een wielerbestemming is. Het Aziatische eiland herbergt al veel andere professionele fiets- en wielerevenementen, waaronder de KOM Challenge (20 oktober).

Op zondag 17 september is er in Taichung, de derde stad van Taiwan, de eerste editie van L’Étape Taiwan (by Le Tour de France). Deze cyclosportieve is net als de Franse versie L’Étape du Tour mede georganiseerd door A.S.O. Circa zesduizend getrainde sportfietsers van over de hele wereld krijgen fraaie plekken van Taiwan te zien. Zij gaan onder meer over uitdagende en grillige bergen, over de Inner-mountain snelweg (deels een bergtunnel) en langs een groot reservoir. De start is bij het stadhuis van Taichung, de finishlijn wordt getrokken in Pinglin Forest Park. Er zijn twee afstanden: 121 en 42 kilometer (L’Étape Challenge en L’Étape Experience). L’Étape Challenge kan ook in teamverband worden gereden (maximaal tien deelnemers per groep).

Taiwan Cycling Festival
In het najaar is er het Taiwan Cycling Festival. Van eind september tot medio november zijn er tal van evenementen voor verschillende soorten fietsers, van toer- tot racefietsers. Eén van de meest in het oog springende onderdelen is de KOM Challenge (20 oktober). Deelnemers rijden de ‘langste klim ter wereld’. Het vertrek is in Hualien op zeeniveau, de streep ligt 105 kilometer verder in Hehuan op 3.275 meter hoogte. In het parcours zit een stuk van een kilometer met een gemiddelde hellingsgraad van liefst 17 procent. Jaarlijks staan honderden mensen aan het vertrek. Vorig jaar waren er deelnemers uit 36 landen. Profrenner Omar Fraile, dit jaar nog winnaar van een Girorit, was toen het snelste boven.

Gedurende het Taiwan Cycing Festival zijn er nog andere fietsactiviteiten, zoals de Come!Bikeday (11 en 12 november). Deelnemers rijden een rondje om het fameuze Sun Moon Lake. Ook is er de Formosa 900, een ronde om het eiland dat je het hele jaar door kunt rijden. Tijdens het festival is er een fietsmarathon over de wegen van de Formosa 900 (4 tot 12 november). Iedereen, ongeacht het type fiets, kan deelnemen. Formosa is de vroegere naam van Taiwan, wat ‘prachtig’ betekent. De toevoeging 900 staat voor het aantal kilometers dat fietsers afleggen. De organisatie is in handen van Taiwan Tourism Bureau, Taiwan Cyclist Federation en Taiwan Bicycle Exporters’ Association.

Meer fietsers uit Lage Landen
Het aantal fietsers uit Nederland, België en andere delen van Europa zit de laatste jaren in de lift. Met name het najaar is een geschikte periode om naar Taiwan te trekken voor een sportieve vakantie. In oktober is het gemiddeld 25 graden Celsius en niet al te nat. Kortom: ideale omstandigheden om te fietsen. Het eiland is binnen elf uur rechtstreeks vanaf de luchthavens van Amsterdam en Brussel te bereiken. In veel plaatsen zijn fietsenzaken en fietsverhuurbedrijven te vinden en de wegen lenen zich perfect voor tochten.