Deel dit artikel:

Last van hooikoorts? Bekijk deze tips

Grinta! heeft een lijstje met adviezen om 'hooikoortshorror' te beperken.

Oké, de temperaturen liggen dit weekend iets lager dan de afgelopen week. En af en toe valt er een klein spatje regen. Toch zorgt de hooikoorts bij veel fietsers nog steeds voor grote overlast. Met deze adviezen kun je toch wat meer genieten, ook al heb je last van allergie.

  • Het klinkt eigenlijk heel logisch: als je sport beoefent stijgt je ademhaling en daarmee dus ook de hoeveelheid pollen die je via je neus binnenkrijgt. Als je immuunsysteem daarop reageert, dan geldt natuurlijk: hoe meer pollen, hoe groter de reactie. Dat kan ervoor zorgen dat je fietsrit uitmondt in een grote nachtmerrie. Het gebruik van een neusbalsem kan ervoor zorgen dat een substantieel deel niet in de neus terechtkomt.
  • Een neusbalsem is één, medicatie is twee. Er zijn verschillende antihistamine op de markt die de allergie tegengaan. Je weet ongetwijfeld zelf wat bij jou het beste werkt. Een tip: als je medicatie neemt, doe dat dan voordat de allergische reactie optreedt. Als de symptonen van een hooikoortsaanval er eenmaal zijn, dan ben je te laat. De loopneus, waterige ogen en vermoeidheid zijn dan niet meer zo snel verdwenen. Neem de medicatie ook al voordat het pollenseizoen van start gaat.
  • Je weet ongetwijfeld wat de boosdoeners zijn die een allergische reactie bij jou veroorzaken (berken, grassen, enzovoorts). Het is namelijk niet zo dat je lichaam voor alle pollen allergisch is. Probeer niet of minder te rijden op de momenten waarop jouw ‘vijand’ sterk aanwezig is. Er zijn diverse websites en applicaties die je laten zien welke typen pollen op het bewuste moment in grote concentraties in de lucht aanwezig zijn. Maak daaromheen een trainingsschema.
  • Beperk het aantal uur in de buitenlucht tot een minimum, vooral op de dagen dat de allergie het ergst is. Ieder uur dat je wordt blootgesteld aan pollen, nemen de hooikoortssymptomen toe. Doorgaans zweven ’s ochtends en bij schemering de meeste pollen in de lucht, dus probeer dan in ieder geval terughoudend te zijn in het buiten sporten. Houd voorts de duur en intensiteit laag. Als een intensieve training toch noodzakelijk is, kies dan voor een binnentraining.
  • Kijk ook naar je dieet. Het belang van een goed gebalanceerd menu mag niet onderschat worden. Zorg er met name voor dat je voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Die kunnen je allergische reactie fors beperken. In de westerse wereld eten we doorgaans te veel omega 6-vetten en te weinig omega 3. Je vindt omega 3-vetzuren onder andere in vette vis, walnoten en lijnzaad.
  • Een voor de handig liggende tip: draag een sportbril. Je zorgt er niet alleen voor dat je geen hinder hebt van zonlicht, maar ook dat je ogen gevrijwaard blijven van vervelende pollen. Dat voorkomt traanogen.
  • De pollen nestelen zich tijdens je fietsrit op je kleding, in je haar en op je huid. Zorg er na thuiskomst voor dat je direct onder de douche springt en schone kleding aantrekt. Zo voorkom je dat er achteraf alsnog een vervelende reactie optreedt.  
  • Pak genoeg slaap. Hoewel hooikoorts ‘slechts’ een allergische reactie is, reageert je lichaam erop alsof het een grote bedreiging is, zoals een infectie. Dit kost energie. Je zult iets meer herstel nodig hebben na een training dan gebruikelijk.