Deel dit artikel:

Koninklijke Gazelle verlost Amsterdam van oude weesfietsen

Fietsfabrikant trekt met truck door hoofdstad en zamelt 'afdankertjes' in.

Ze zijn een doorn in het oog van veel Amsterdammers en toeristen in de hoofdstad: fietswrakken die rekken onnodig in beslag nemen en vastgeketend zijn aan bruggen, palen en andere objecten. Koninklijke Gazelle biedt Amsterdam de helpende hand en houdt een ‘opschoondag’ op zaterdag 12 maart. Tussen 10.00 en 14.00 uur kunnen mensen op vijf plaatsen in de stad gratis hun oude barrels inleveren. Op die manier hoopt Gazelle een bijdrage te leveren aan een schonere leefomgeving in hartje Amsterdam. 

Iedereen die in Amsterdam komt valt het direct op: de enorme hoeveelheid fietsen die overal en nergens geparkeerd staan. Naar schatting 40.000 tweewielers staan voor langere tijd ongebruikt in een rek. De eigenaar is onbekend en niet zelden ontbreken essentiële onderdelen, zoals een stuur, wiel of zadel. Het zijn de zogeheten weesfietsen die het straatbeeld maar al te vaak ontsieren. Uit cijfers blijkt dat maar liefst één op de tien inwoners in de afgelopen vijf jaar een oude, afgedankte fiets in een stalling of op straat heeft achtergelaten. Dit tot ergernis van velen.

Veel Amsterdammers weten kennelijk niet hoe zij van hun oude, kapotte en versleten fietsen af moeten komen. Om te voorkomen dat deze ‘afdankertjes’ op straat gaan zwerven en het aangezicht van de hoofdstad vertroebelt, komt Gazelle in actie. Op zaterdag 12 maart zijn er vijf inzamelpunten. Logistiek dienstverlener en Gazelle’s huisvervoerder Koninklijke Rotra stelt voor de actie haar truck en trailer beschikbaar en zorgt ervoor dat alle fietsen worden opgehaald en naar Dieren worden gebracht.

Hergebruik
“Alle ‘oudjes’ gaan mee naar ons Innovation & Production Center in Dieren. Daar bekijken we of er nog waardevolle onderdelen op de weesfietsen zitten. Alles wat bruikbaar is sturen we op naar scholen in het land die fietsonderdelen en –materialen kunnen gebruiken voor technieklessen en speciale projecten”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle. “Met deze opschoonactie slaan we twee vliegen in één klap: we helpen Amsterdam een handje bij het opruimen van het centrum en we maken scholen blij. Schrootafval gaat naar de oud-ijzerboer.”

De locaties waar Gazelle schrootfietsen komt ophalen:
10.00 uur: Jan Pieter Heijestraat
11.00 uur: Spaarndammerstraat
12.00 uur: Vuurwerkerweg
13.00 uur: Europaplein
14.00 uur: Pieter Calandlaan