Deel dit artikel:

Komt er noodgedwongen een einde aan carrière Vansummeren?

Johan Vansummeren geeft vandaag duidelijkheid over sportieve toekomst.

Een kleurrijk wielrenner dreigt de wielersport noogedwongen vaarwel te zeggen. Johan Vansummeren geeft vandaag op een persconferentie in thuisplaats Lommel tekst en uitleg over zijn gezondheidstoestand en sportieve toekomst. Volgens diverse media is de kans groot dat de 35-jarige Limburger het einde van zijn loopbaan aankondigt.

Vansummeren sukkelt al langer met hardnekkige hartproblemen die begin dit jaar zijn vastgesteld. In de Ronde van Oman stapte hij af, het Vlaamse opneningsweekend met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne moest hij aan zich voorbij laten gaan en broodheer AG2R-La Mondiale zette hem op non-actief. Wat volgde was een periode vol onzekerheid.

De voormalig winnaar van Parijs-Roubaix bleef strijdvaardig en onderging in de tussentijd een reeks testen en onderzoeken. Bovendien werd hij in alle stilte aan zijn hart geopereerd. De betrokken dokters besloten nog wat meer tijd te nemen om definitief te kunnen vaststellen of topsport nog een haalbare kaart is voor de lange, ranke Limburger. Dat het een lastige zaak is, is al langere tijd duidelijk. 

Vanmiddag zal blijken of artsen het sein op groen hebben gezet of niet. Als dat niet het geval is, is de kans groot dat de wielerloopbaan voor Vansummeren erop zit. Vansummeren is bezig aan zijn dertiende profseizoen. Op zijn palmares staan acht overwinningen, waaronder Parijs-Roubaix (2011). Bekend is zijn actie na de Helleklassieker: voor het oog van de televisiecamera’s vroeg hij zijn vriendin Jasmine Vangrieken ten huwelijk.