Deel dit artikel:

Koffiets: Manuvèl in Sint-Niklaas

Grinta! bezocht de afgelopen tijd een reeks zaken met een passie voor zowel koffie als fietsen. Het zijn ideale plekken om een tussenstop te plannen. Een van de zaken uit de Koffiets-serie is Manuvèl in Sint-Niklaas.

Glenn en Tineke heten je welkom in de Stationsstraat in Sint-Niklaas. De koffiebar in de winkelstraat is makkelijk te bereiken door de nabijheid van de fietsostrade F4, die Gent met Antwerpen verbindt. Je fiets parkeer je veilig binnen. De naam Manuvèl is een verbastering van het Franse manivelle, dat zoveel betekent als de crank. Die speelde Glenn eens kwijt tijdens een mountainbikewedstrijd, en sindsdien kreeg hij onder vrienden de geuzennaam ‘Manuvelleke’. 

Hij volgde een opleiding tot barista en werkt met de bonen van OR Coffee. “Zowel de smaak van de koffie als hun fair trade-concept trokken ons over de streep voor die samenwerking.” Zij is gepassioneerd door de keuken en staat in voor alle koekjes, zoetigheden (muffins, taart) en snacks (croques) die er te verkrijgen zijn. Blikvanger op de koffiekaart, naast de klassieke variëteiten, is de Espresso Tonic. IJs, tonic en een espressoshot zijn niet alleen visueel bijzonder. 

Achter de strakke gevel schuilt een eerder industrieel decor. Vooraan zijn er een zithoek en enkele tafeltjes. Blikvanger is de Viks single speed fiets die aan het plafond hangt. Verderop doet een tweede ruimte dienst als shop, met een pak gadgets en kledij. Sinds kort pakt Manuvèl ook uit met een webshop. Achteraan beschikt Manuvèl over een vergaderruimte met beamer, die ook gebruikt wordt om wedstrijden op groot scherm te projecteren. De werkbank bevat essentiële tools om technische euvels op te lossen, en aan de voorkant is een terras beschikbaar voor zonnige dagen.

Manuvèl organiseert (na het coronatijdperk) opnieuw groepsritten onder leiding van een wegkapitein. Vanuit Sint-Niklaas zijn zowel Gent, Antwerpen, Brussel als de Westerschelde bereikbaar per fiets. Volg de social media om de planning in de gaten te houden.

  • Ga naar de website
  • Adres: Stationsstraat 95, 9100 Sint-Niklaas