Deel dit artikel:

Koffiets: Fixed Gear Coffee in Valkenburg

Stop je tijdens een rit weleens voor een tas koffie? Grinta! bezocht de afgelopen tijd een reeks zaken met een passie voor zowel koffie als fietsen. We brachten die onder in de Koffiets-serie. Eén van de zaken is Fixed Gear Coffee in het Nederlandse Valkenburg.

Fixed Gear Coffee is het kindje van Brian Megens en wereldburger Shivani Achrekar die op maar liefst vier continenten heeft gewoond. Fotograaf en barista Brian legde zich afgelopen jaar toe op tijdrijden en werd twaalfde aan het Nederlands Kampioenschap in die discipline. Fixed Gear Coffee is gelegen in het hart van Valkenburg, aan de voet van Nederlands meest bekende helling: de Cauberg. Hun motto: “Although the level difference in bike riding might be huge, we all can share a good cup of coffee together and our love for the bike.” Sinds februari 2020 is er een tweede vestiging in het hart van Maastricht.

Voor hun koffie werken ze samen met de White Label-branderij uit Amsterdam en een micro branderij Sey Coffee uit New York. De eerste wonnen het Amsterdam Coffee Festival ’19, de tweede werd in datzelfde jaar uitgeroepen tot beste koffiebar van de Verenigde Staten. De koffie die we voorgeschoteld krijgen, is een Single Origin uit Ethiopië, geteeld op 1800 meter hoogte. Bij de espresso ontvangen we een business card waarop alle info van de bonen vermeld staat. Naast koffie ook (vegan) homemade taartjes en melkdranken met verse boerderijmelk (of havermelk). Vraag zeker naar het Leah Kirchmann’s Banana Bread, op punt gesteld in samenwerking met de Canadese profwielrenster die voor Team Sunweb uitkwam.

Het interieur van Fixed Gear Coffee is om duimen en vingers bij af te likken. Retrofietsen, boeken en magazines in overvloed, een tv, een atelier en een groot aanbod aan kledij of accessoires. Er is een uitgebreide webshop voor zowel kledij als koffie. Op de tafels staan frames opgesteld, aan de muren hangen foto’s en truitjes. Naast een vintage collectie zie je ook een fiets van John Degenkolb en Anna van der Breggen. Er is bovendien een zithoek waar je kan wegzakken na de rit. Wees niet verbaasd als hier een prof binnenstapt.

Vanuit Fixed Gear Coffee worden af en toe tochten georganiseerd voor zowel weg- als gravelfiets. Een selectie aan routes kan je downloaden via de website en Komoot. Als je ze allemaal fietst, zie je zowat elk baantje uit de Amstel-regio. Het logo zegt: ‘Coffee before Cycling’. Maar tijdens of nadien smaakt het uiteraard evenzeer.

  • Ga voor meer informatie naar de website
  • Adres: Daalhemerweg 4, 6301 BK Valkenburg (NL)

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE