Deel dit artikel:

Koffiets: Café Fringale in Zoersel

Stop je tijdens een rit weleens voor een tas koffie? Grinta! bezocht de afgelopen tijd een reeks zaken met een passie voor zowel koffie als fietsen. We brachten die onder in de Koffiets-serie. Eén van de zaken is Café Fringale in Zoersel.

Café Fringale is de koffiebar van ex-profrenner Kris Boeckmans en zijn Canadese vriendin Marie-Claude. Kris raakte tijdens zijn carrière gepassioneerd door koffie en concentreerde zich een hele poos enkel op de verkoop van zijn bonen. Sinds kort kan je ook ter plaatse een kopje drinken. In Fringale, een bekende wielerterm die staat voor hongerklop, wil ‘Boeckie’ een omgeving creëren waarin iedereen zich thuis voelt, van eendagsvlieg tot wereldtopper. En dat mag je hier letterlijk nemen, want in de dagen voor ons bezoek kwamen ook Wout, Mathieu en Zdenek langs.

De twee sleutelwoorden in het verhaal van Fringale zijn coffee en stories. “Ik wil mensen samenbrengen voor ontmoetingen.” De passie druipt eraf bij Kris en we krijgen een deskundige uitleg terwijl hij een koffie zet. Er is de House Blend, created by Boeckie en Cross Roast, een Belgische koffiebranderij uit Gierle die dezelfde waarden uitdraagt. Daarnaast bestaat er ook een 13 Blend, want Kris werd geboren op vrijdag de dertiende en won verschillende koersen op een dertiende.

Verwacht geen in het oog springende zaak. De bar is goed gecamoufleerd als woonhuis en is enkel subtiel aangeduid. Achter het hekje bevindt zich echter een ruime tuin met terras, de keuken is nu de zaak. Je fiets kan je veilig in de tuin parkeren. Binnen tref je enkele herinneringen aan het voormalige profbestaan van Kris, zoals zijn eindwinst in de Ronde van Picardië. Het is anders dan andere bars, minder klassiek, charmant en net daarom een stop meer dan waard. Op de kaart uiteraard enkele zaken om een hongerklop tegen te gaan: bagels, pannenkoekjes, een aperoplank of een Fringale Tornado (koffie en ijs). De webshop is ondertussen vrij uitgebreid met naast koffiebonen, chocolade en thee, ook kledij en een wieleroutfit.

De openingsuren beperken zich tot enkele weekdagen: maandag, woensdag en vrijdag. Kris wil binnenkort ook de mooiste routes online aanbieden in deze groene (gravel)regio. 

  • Adres: Kerkstraat 19, Zoersel
  • Ga voor meer informatie naar de website