Deel dit artikel:

KOERSbus begint aan Ronde van België

KOERSbus start zijn motoren. Zondag begint het rijdende wielermuseum van KOERS in Roeselare aan een tiendaagse toer door België. Die duurt voort tot en met woensdag 21 juli. Gedurende deze Ronde van België gaat KOERSbus op zoek naar het WK-verleden van België.

KOERSbus heeft een route uitgezet met tussenstops in twintig steden en gemeenten die een link hebben met het wereldkampioenschap. Denk bijvoorbeeld aan de WK-gaststeden Ronse en Zolder en het Vosselaar en Zwevegem van respectievelijk de jongste wereldkampioen (Karel Kaers) en de langst regerende wereldkampioen (Marcel Kint).

Met onder meer Yvoir (WK 1975) en Aywaille (met zijn Square Philippe Gilbert) staan er ook Waalse haltes in het reisschema. KOERSbus duikt tweemaal de grens over. Zo duikt het mobiele wielermuseum op in het Nederlandse Valkenburg waar vijf wereldkampioenschappen zijn gehouden. Daarnaast stuurt de chauffeur naar het Luxemburgse Garnich, thuisbasis van Elsy Jacobs, de allereerste wereldkampioene. In feite is de Ronde van België van KOERSbus een BeNeLux-Tour.

Op elke gastlocatie opent KOERSbus gratis zijn deuren en hoopt de crew van het museum lokale WK-verhalen naar boven te halen. Diverse gaststeden grijpen het kampioenschap of de komst van KOERSbus aan om hun lokale wielergeschiedenis extra onder de aandacht te brengen door een tentoonstelling, recreatieve fietstocht of huldiging te organiseren.

Gerelateerde artikels