Deel dit artikel:

Keurmerk wijst weg wielrensters naar vrouwvriendelijke shops

Strongher Stamp is de naam van het nieuwe, wereldwijde keurmerk.

Enkele (oud-) wielrensters hebben de handen ineengeslagen. Zij leiden wielrennende vrouwen met de zogeheten Strongher Stamp naar vrouwvriendelijke winkels over de hele wereld.

Strongher-ambassadeurs zoals Marianne Vos, Lauren Kitchen, Manon Carpenter, Marijn de Vries, Lucinda Brand, Juliet Elliott en Rebecca Charlton, ondersteunen het Strongher Stamp-programma om vrouwvriendelijke fietswinkels te certificeren. Winkels over de hele wereld die aan de vrouwvriendelijke Strongher richtlijnen voldoen worden aanbevolen door Strongher en haar ambassadeurs.

Eén van de voornaamste doelen van Strongher is om meer vrouwen op de fiets te krijgen en het fietsen toegankelijker te maken voor vrouwen. Strongher-ambassadeur Marianne Vos: “Tweewielerzaken zijn voor vrouwen vaak de eerste stap in de ‘customer journey’ naar hun eerste fietsrit. Een deel van de winkels zijn uitgerust met vrouwspecifieke materialen en hebben de kennis om vrouwen accuraat te adviseren, maar veel van hen niet. Met de Strongher Stamp kunnen wij vrouwen, die nieuw zijn in de wielersport of vrouwen die op zoek zijn naar goede winkels, gidsen zodat ze goed geadviseerd worden en de juiste service ontvangen.”

Om de Strongher Stamp te krijgen moet de winkel een dameskleedkamer hebben, het assortiment voor 30 procent geschikt zijn voor vrouwen en sprake zijn van een vrouwvriendelijke service. Winkels zullen hoger worden gewaardeerd wanneer er sprake is van een specifieke vrouwenhoek, ze koffie/thee serveren en de winkel evenementen organiseert voor vrouwen. Het is ook mogelijk voor consumenten om online een winkel aan te raden. Winkels die zelf in aanmerking willen komen voor het Strongher-predicaat kunnen zich via de website van Strongher aanmelden. Zodra een winkel zich heeft aangemeld zal een Strongher ambassadeur de winkel inspecteren om te bepalen of de winkel de Strongher Stamp verdient.

Het winkelkeurmerk Stronger Stamp is ontwikkeld door de ambassadeurs van Strongher, in samenwerking met Shimano. Mike Smink, Sr. Marketing Manager Shimano Benelux: “Met Shimano en Pearl Izumi hebben we een duidelijke focus op het leveren van specifieke damesproducten. Vrouwelijke fietsers hebben een andere anatomie en voorkeuren dan mannen. De oprichting van het Strongher platform inspireerde ons om de boodschap in de richting van onze retailpartners te verspreiden dat vrouwen verschillende behoeftes hebben dan mannelijke fietsers. Door het initiëren van de Strongher Stamp bevorderen we een bredere selectie aan vrouwenproducten binnen de fietsenwinkels, en winkels zullen specifieke faciliteiten en diensten aanbieden die worden gewaardeerd door vrouwen, zoals fatsoenlijke en comfortabele paskamers.”

Mantel is ’s werelds eerste winkel die het predicaat Stronger Stamp ontvangt. “We geloven in het Strongher-concept wat als doel heeft om meer vrouwen te laten genieten van de fietssport”, zegt Bram van Boekholt. “Vanuit onze ervaring met vrouwelijke klanten weten we dat de behoeften van vrouwen anders zijn dan voor mannen. Met ons assortiment, de vrouwvriendelijke service en onze kleedkamers willen we vrouwen helpen om de drempel naar actief fietsen te overbruggen en de vrouwen die al fietsen beter adviseren. We zien het aantal dames dat onze winkel bezoekt gestaag groeien. Ze willen het fietsen ontdekken en dat is geweldig! Samen met Strongher zullen we ook evenementen organiseren voor vrouwen om fietsen voor hen toegankelijker te maken. Voorbeelden van deze evenementen zijn de Ladies Night (15 juni) en een toertocht met een bergklassement voor dames (10 april).”