Deel dit artikel:

Jongeren kiezen steeds vaker voor e-bike

Scholieren en studenten zijn enthousiast over e-bike na test.

De e-bike is al lang niet meer alleen een fiets voor ouderen. Zeker niet nu ze er steeds moderner uitzien en er ook snelle speed pedelecs (ondersteuning tot 45 kilometer per uur) op de markt komen. Steeds meer scholieren en studenten zien de e-bike als een aantrekkelijk vervoersalternatief, blijkt uit onderzoek van Groningen Bereikbaar (Nederland).

Groningen Bereikbaar hield van eind 2014 tot begin 2015 een proef onder 170 scholieren en studenten uit Groningen. Gedurende een maand mochten zij gratis met een elektrische fiets van en naar school rijden. Uit de terugkoppeling blijkt dat de meeste deelnemers de e-bike als leuk, gemakkelijk en snel ervaren. Met name de studenten aan de universiteit vinden het ook positief dat de e-bike beter is voor het milieu. De meeste jongeren en studenten zouden de e-bike ook voor andere ritten (buiten school om) willen gebruiken.

Volgens de onderzoekers mag verwacht worden dat in de toekomst steeds meer scholieren en studenten gebruik zullen maken van de e-bike of van de snellere speed pedelec (ook wel speedbike). Heel veel schoolgangers moeten al bijtijds, tegen half negen, op het schoolterrein zijn. Het openbaar vervoer is niet zelden zeer druk: bussen en treinen zitten overvol. De e-bike helpt jongeren die iets verder van de stad wonen om op een prettige manier naar school te fietsen.

Aardig om te melden: deelnemers aan het onderzoek mochten na afloop van de testperiode de gebruikte e-bike tegen een gereduceerde prijs aankopen. De prijs lag circa 40 procent lager. In totaal zijn er negen e-bikes verkocht. Het gaat om zes leerlingen van de middelbare school CSG en drie studenten van de Rijks Universiteit Groningen. Dit is een conversie van 10 procent en 7 procent. De interesse voor de fiets lijkt daarmee de uitkomsten van het onderzoek wat tegen te spreken. 

  • Bij de nieuwste editie van Grinta! (nummer 54) zit een extra bijlage: Special E-Bike. Koop de nieuwe Grinta! nu in de winkel

Gerelateerde artikels