Deel dit artikel:

Jan Raas heeft eigen wielerroute in Zeeland

De route wordt zondag 3 juli officieel geopend met een toertocht.

Hij houdt zich helemaal niet meer op in het wielermilieu – en lijkt er ook niets van te willen weten – maar toch krijgt hij in zijn provincie Zeeland een wielerroute naar zich vernoemd: Jan Raas. Op zondag 3 juli wordt hij officieel geopend met een toertocht. Er zijn drie verschillende routes: 100 kilometer, 55 kilometer en 25 kilometer. De start is voorzien tussen 9.00 en 12.00 uur vanaf De Korenbeurs in het Zeeuwse ’s-Heerenhoek (deelname 3 euro, kinderen gratis).

De Jan Raas wielerroute is een route van 101 kilometer ( in te korten tot 46 kilometer en 55 kilometer) door Zuid-Beveland en Walcheren. De route is bewegwijzerd met wit-rode bordjes met de naam van de route en een richtingspijl. De rijrichting is met de klok mee en zo staan de routebordjes ook opgesteld. Er is geen vast start- of eindpunt. Je kunt beginnen met fietsen waar je wilt. Er is een mogelijkheid om de route in te korten. Dit wordt aangegeven met het bordje ‘routeverkorting’.

Jan Raas, geboren in Heinkenszand en nu woonachtig in ’s-Heerenhoek, geldt als de Nederlandse klassiekerkoning met maar liefst 14 overwinningen. Hij kreeg de bijnaam Amstel Gold Raas, omdat hij vijf keer de Amstel Gold Race wist te winnen. Dat is nog steeds een record. Ook won hij Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo en zelfs twee keer de Ronde van Vlaanderen. In 1979 werd hij wereldkampioen. Ook in etappekoersen blonk Raas uit. In 1978 droeg hij het geel in de Tour en zelfs een dag de bolletjestrui voor de beste klimmer.

In Zeeland zijn er meer Nederlandse oud-renners en één renster die een route naar zich vernoemd krijgen of al hebben gekregen. Het zijn Keetie van Oosten-Hage, Jo de Roo en Theo Middelkamp. Daarnaast is er een route met als thema ‘wind’. De nieuwe fietsroutes scheiden de racefietsers van de gewone fietsers, waardoor de kans op ongelukken afneemt. De nieuwe routes hebben dan ook vooral als doel het aantal ongelukken met fietsers terug te dringen.