Deel dit artikel:

Ingenieuze zender in strijd tegen fietsdiefstal

Het fietsdievengilde hield zich even gedeisd tijdens de lockdown, maar is intussen weer volop actief. Het aantal diefstallen plust opnieuw, zo heeft Fris Nederland gemerkt. Dat bedrijf spoort gestolen fietsen op en heeft met de Nano Tracker een nieuw, innovatief trackingsysteem in huis.

Bij de Nano Tracker, ontwikkeld in Nederland, draait het om een ingenieuze, lichte zender van amper een paar centimeter groot. Hij is er in drie modellen. De halfronde is bedoeld voor inbouw in fietsen met gewone framebuizen. Voor racefietsen is er een smallere halfronde en voor bakfietsen is er een platte uitvoering. De gestolen fiets is dankzij de ingebouwde zender realtime te volgen. Dat gebeurt via het zogeheten LoRa-telecomnetwerk.

Het trackingsysteem doet zijn werk als je niet bij je fiets bent, maar de fiets wel in beweging komt. Via een app gaat de alarmbel af. De eigenaar kan de melding doorsturen naar de controlekamer van Fris. Binnen tien minuten krijgt het dichtstbijzijnde opsporingsteam van Fris een melding. Als dit team de gestolen fiets nadert, gebruikt het daarbij een speciale peilontvanger. De locatiebepaling is dusdanig sterk, dat gestolen fietsen ook in gebouwen, garageboxen en kelders traceerbaar zijn. Als een fiets losstaand in de openbare ruimte wordt teruggevonden, neemt Fris hem direct mee. Staat de fiets binnen, dan schakelt Fris de hulp van de politie in.

Schade van 600 miljoen euro

Fietsdiefstal is nog altijd een groot probleem, ook in Nederland. Bij onze noorderburen worden er naar schatting jaarlijks 550.000 fietsen gestolen. Dat zijn er dus dagelijks 1.500. een zeer beperkt deel wordt opgelost. Fris Nederland merkt dat dieven het vandaag de dag vooral hebben gemunt op dure e-bikes, racefietsen en bakfietsen. Volgens fris Nederland kost fietsdiefstal de samenleving inmiddels 600 miljoen euro per jaar. Een trackingsysteem als de Nano Tracker zou het probleem substantieel kunnen inperken.