Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

In Nederland geldt vanaf komende zomer een smartphoneverbod op de fiets

Nederland is klaar voor de invoering van het telefoonverbod op de fiets. Volgens berichtgeving bij onze noorderburen is het vanaf 1 juli volgend jaar niet meer toegestaan om onderweg bijvoorbeeld te bellen of te WhatsAppen.

Er is een wetsvoorstel dat stelt dat fietsers voortaan geen mobiel elektronisch apparaat mogen vasthouden tijdens het besturen van alle soorten voortuigen, dus ook fietsen. Het verbod heeft in ieder geval betrekking op het gebruik van ‘een mobiele telefoon, een tabletcomputer en een mediaspeler’, zo valt te lezen in het schrijven van de minister.

Tot dusver gold het verbod alleen voor gebruik in de auto en andere gemotoriseerde voertuigen. In 2002 kwam dat verbod er. Toen werd ook gesteld dat fietsers ‘gezien hun geringe snelheid en massa minder risico op ongelukken veroorzaken in het verkeer’. Nu wordt dat standpunt dus herzien. Het telefoongebruik op de fiets is zodanig veranderd, dat telefonerende fietsers een groter risico op een ongeval zouden lopen.

Volgens de verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen zijn fietspaden drukker geworden en zijn de snelheidsverschillen toegenomen, bijvoorbeeld door de opkomst van de elektrische fiets en de nog snellere speed pedelec. Fietsers zouden cognitief en visueel worden afgeleid door smartphones.

Het is nog onduidelijk hoe hoog de boete is als je straks toch een telefoon op de fiets gebruikt. Voor automobilisten en bestuurders van andere gemotoriseerde voertuigen staat de boete in Nederland op 230 euro.

Denemarken heeft al een verbod

We maakten een rondje langs de velden en zien dat Denemarken een van de weinige nabijgelegen landen is waar al een smartphoneverbod van kracht is. De autoriteiten aldaar zeggen dat de maatregelen positieve effecten sorteren.

Gerelateerde artikels