Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hoe kies je de juiste indoortrainer?

De winter klopt op de deur. Om fit te blijven en straks klaar te zijn voor het nieuwe seizoen kiezen veel renners ervoor om binnen te gaan trainen. Maar… hoe kies je de juiste trainer? De hamvraag die je jezelf daarbij moet stellen is: wat is je doel? Wij helpen je op weg.

Basic of interactief (nadruk op interactief)
Train je alleen om een beetje in shape te blijven, dan volstaat over het algemeen een basic trainer. De weerstand stel je hierbij gewoon handmatig in. Voor de meesten is dit alleen wat saai en dit kan de koude maanden dan ook nog eens langer laten duren.

Een interactieve trainer biedt een uitkomst als je wat meer plezier zoekt in het trainen. Ook als je traint voor een specifiek doel komt deze van pas. Het instapmodel voor een interactieve trainer met een hoge kwaliteit is de Tacx Vortex Smart. Deze is al beschikbaar voor 449 euro.

Direct drive of met achterwiel
Bij een direct drive plaats je jouw fiets zonder achterwiel op de trainer, je zet hem direct op de cassette. Bij een trainer met achterwiel wordt de weerstand via een rolletje op het achterwiel gezet. Direct drives zijn over het algemeen stiller, nauwkeuriger en gemakkelijker in gebruik.

Extra uitleg
Welke trainer je dan precies nodig hebt, is met name afhankelijk van je niveau en welke kwaliteiten je wilt trainen. Ben je bijvoorbeeld een sprinter of klimgeit? Sprinters kiezen met name voor trainers die een hoog vermogen kunnen leveren, terwijl klimgeiten kijken naar de maximale helling die de trainer realistisch kan simuleren.

Daarnaast zie je dat bij trainers wordt gerept over de grootte van het ‘vliegwiel’ en het ‘vliegwieleffect’. Wat dit precies inhoudt? Het ‘vliegwieleffect’ is ook wel bekend als de gesimuleerde massatraagheid en geeft weer hoe realistisch de trainer jouw pedaaltred kan simuleren. Hoe hoger dit getal, hoe realistischer die is.

  • Kom je er niet helemaal uit? Kom dan Tacx trainers uitproberen op Velofollies! Of bij je dichtstbijzijnde dealer, deze kun je online vinden