Nu is Zwift toegankelijk voor wielrenners en hardlopers. Maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat ook sporters met een handicap zich in de virtuele wereld in het zweet kunnen werken (met eigen avatar). Al verbindt het populaire platform daar geen spijkerharde deadline aan.
De toegankelijkheid, inclusie en vertegenwoordiging van adaptieve en gehandicapte atleten op Zwift is al geruime tijd onderwerp van belangstelling en discussie, zowel binnen de organisatie als binnen de gemeenschap. Bij Zwift erkent men de ondervertegenwoordiging van deze doelgroep en stelt men snel werk te willen maken van een oplossing voor atleten met een handicap. Het concurrerende platform RGT Cycling heeft eerder al laten zien dat er mogelijkheden liggen om de software open te stellen.
Zwift is een samenwerking aangegaan met de Challenged Athletes Foundation (CAF) om een onderzoek uit te voeren naar de behoeften van atleten met een handicap in de virtuele fietscommunity. De bevindingen van het onderzoek zullen als leidraad dienen bij het nemen van vervolgstappen. Zwift signaleert dat er veel verschillende soorten handicaps zijn en wil bij de ontwikkeling van technologie ervoor zorgen dat de behoeften van potentiële gebruikers zo breed mogelijk gedekt worden.
Het onderzoek zal zich richten op de deelname van handbikes, trikes en de vertegenwoordiging van mensen die een amputatie hebben ondergaan, dit door middel van avatar-aanpassingen. Daarnaast wordt gekeken naar minder zichtbare handicaps in de virtuele ruimte, zoals visuele handicaps, en hoe adaptieve atleten het platform zouden willen gebruiken.
Het werk van Zwift om de gehandicapte gemeenschap te ondersteunen en te vertegenwoordigen is een prioriteit, maar zoals bij zoveel onderwerpen blijkt het niet eenvoudig om op heel korte termijn verandering te brengen. Daarbij speelt de discussie bij Zwift al langer, onder andere op internationale sportfora en binnen de gemeenschap van gehandicapte sporters. Ongeveer een jaar geleden al stelde Zwift een Senior Director of Diversity, Inclusion and Social Impact aan.