Deel dit artikel:

GoPro lanceert de HERO8 Black & GoPro MAX

De merknaam Kodak is synoniem geworden voor het product dat het bedrijf maakte. Diezelfde eer lijkt stilaan ook weggelegd voor GoPro. Met 33 miljoen verkochte action camera’s in vijftien jaar tijd is GoPro dé referentie geworden bij mountainbikers, snowboarders en andere waaghalzen die hun kunstjes op een esthetisch verantwoorde manier willen vastleggen voor het nageslacht. Met de twee nieuwe toestellen die GoPro vandaag lanceert, moeten ook vloggers voor de bijl. Maak kennis met de GoPro HERO8 Black en de GoPro MAX.

Stilstaan is achteruitgaan. Da’s een cliché zo hoog als het Atomium, maar wel de harde realiteit. Zeker in het innovatieve wereldje van de action camera’s. En dus mochten we naar – hoe kan het ook anders – het Atomium om de nieuwste telgen van de GoPro-familie te keuren: de GoPro HERO8 Black (logischerwijs de opvolger van de HERO7) en de GoPro MAX. Die laatste is de opvolger van de twee jaar geleden uitgebrachte GoPro Fusion. Grosso modo beschikken beide toestellen over dezelfde toeters en bellen, met één groot verschil: de GoPro MAX is een 360°-camera en biedt dus gigantisch veel extra creatieve mogelijkheden.

De Hero8 Black is de opvolger van de … Hero7!

Hypersmooth 2.0

De GoPro HERO7 was bij extreme sporters vooral geliefd omwille van zijn Hypersmooth-functie. Die automatische beeldstabilisatie werd voor de HERO8 Black en de MAX nog verder bijgeschaafd, wat leidde tot Hypersmooth 2.0. Je schiet in volle actie naar hartenlust beelden in full HD (met een resolutie van 4K en 60 frames per seconde) die veel minder schokkerig zijn én ook minder worden afgesneden aan de randen. De gestabiliseerde beelden blijven dus heel breed en je kan ze bovendien tot 8x vertragen zonder verlies van kwaliteit. Dat was met de eerste generatie Hypersmooth nog niet mogelijk. Je beklimming van de Muur filmen van op de fiets en niet zeeziek worden wanneer je achteraf de video bekijkt? Het kan dankzij Hypersmooth 2. En merk je na de rit dat je camera door het schokken scheef is gaan staan op je stuur of helm? Dan trek je met de ‘Horizon leveling’-functie de beelden letterlijk en figuurlijk recht.

Timewarp 2.0: slim vertragen en versnellen

Nog zo’n handige functie die voor de HERO8 Black een update heeft gekregen, is Timewarp 2.0. Daarmee maak je tijdens je rit met één druk op de knop timelapse video’s waarin versnelde en vertraagde beelden elkaar afwisselen. De GoPro-camera detecteert de snelheid waarmee je beweegt en past automatisch de snelheid van je video aan. Zo creëer je dynamiek, zonder dat je zelf achteraf uren met de montage moet klungelen.

Links de Hero8 Black op zichzelf, rechts met alle toeters en bellen er op en aan.

Nog meer volgers voor vloggers

Je kan vandaag de dag Facebook, Instagram of YouTube niet openen of er huppelt wel een vlogger door je beeld. Dat is ook GoPro niet ontgaan en speciaal voor die doelgroep kregen de nieuwe HERO- en MAX-camera’s enkele extra features. Zo hebben de HERO8 Black en de MAX allebei inwendige oogjes die dienen om makkelijk accessoires te koppelen. Een externe microfoon, extra LED-verlichting of een inklapbaar display waarmee je jezelf kan zien tijdens het filmen? Je action camera is er helemaal op voorzien. Bovendien beschikt de nieuwste generatie GoPro’s over uit de kluiten gewassen microfoons voor kwalitatieve audio-opnames. De GoPro MAX heeft er zelfs zes! Alsof dat nog niet genoeg is, kan je met beide camera’s ook live streamen in hoge resolutie (1080p). Zo laat je al je volgers instant én in HD meegenieten van je rit door de Dolomieten of de West-Vlaamse polders.

(Foto rechts: de GoPro MAX op statief.)

Daag de fotograaf in jezelf uit

Het is duidelijk dat de HERO8 Black en de GoPro MAX prima action camera’s zijn waardoor je bijna zou vergeten dat je met deze toestellen ook kunt fotograferen, zelfs in vrij donkere omgevingen. Toegegeven: een 12MP-camera zit tegenwoordig in elke smartphone, maar toch is een GoPro ook voor de amateurfotograaf de investering waard. Dankzij de vier digitale lenzen kies je voor een Narrow, Linear, Wide en Superview-cadrage. Die laatste is te vergelijken met de panorama-fotomodus van je smartphone en is bij de GoPro MAX zelfs nog een stuk breder. Met één druk op de knop maak je een foto van 270° in het rond, waarbij ook beweging in beeld perfect wordt opgevangen. De LiveBurst-functie is nog een fijne toevoeging: 1,5 seconde voor én na je een foto maakt, wordt het beeld al opgenomen. Zo kan je achteraf het beste kiekje selecteren. Tot slot ook handig om weten: kukel je met mountainbike, GoPro en al een keertje de beek in? Geen nood! De nieuwe GoPro’s zijn waterdicht tot tien meter diep.

Kopen?

Voelt de Steven Spielberg in jou het al kriebelen? Nog effe geduld. Zowel de GoPro HERO8 Black als de GoPro Max liggen vanaf eind oktober in de winkel of webshop. Voor een GoPro HERO8 Black knijp je 429,99 euro uit je spaarvarken, de GoPro MAX moet 529,99 euro kosten. Toegang tot de GoPro Quik software, waarmee je je beeldmateriaal makkelijk omtovert tot een gemonteerde video, is in de prijs inbegrepen.

De nieuwe GoPro toestellen en alle andere vind je op de site van de fabrikant.