Deel dit artikel:

Fietsnetwerk West-Vlaanderen in het nieuw

In West-Vlaanderen werden de fietswegen aanzienlijk langer.

In West-Vlaanderen bestaan de fietsknooppunten 10 jaar en dus werd het tijd voor een update, vonden ze daar. Met een gehele herziening én uitbreiding van het fietsnetwerk, de opwaardering van veilige fietspaden en grote infrastructuurwerken werd de zaak serieus aangepakt. Zo is het netwerk nu 270 km langer, wat maakt dat er in totaal 2853 km bewegwijzerde fietswegen zijn. Dankzij 390 extra knooppunten wordt het ook fijnmaziger.  

Tegelijk is de bewegwijzering die naar die knooppunten leidt totaal hernieuwd. Op alle paaltjes komt bovendien een QR-code die linkt naar een mobiele website, waarop de dichtst bijgelegen fietscafés, hoevewinkels en fietsherstellers staan gesitueerd.

Nu al maken jaarlijks ruim 4 miljoen fietsers gebruik van het West-Vlaamse knooppuntennetwerk en met deze opfrisbeurt hoopt men dat aantal nog op te trekken. Overigens werd ook in fietscomfort en veiligheid serieus geïnvesteerd. Op oude spoorbeddingen en jaagpaden, door enkele natuurgebieden en provinciedomeinen werden nieuwe (en autovrije) trajecten voor fietsers ontsloten. De bouw van fietsbruggen over o.a. de IJzer en de Schelde zorgde voor extra verbindingen en bijkomende knooppunten sluiten naadloos aan op de netwerken van Zeeland en Wallonie Picarde.

De lancering van het vernieuwde fietsnetwerk in West-Vlaanderen vindt plaats op paasmaandag 28 maart. Dat gebeurt met fietshappenings in Roeselare, Torhout, Nieuwpoort en Diksmuide. Rond die tijd zijn ook de nieuwe fietskaarten beschikbaar. Het zijn er 4: die voor het Brugse Ommeland, De Kust, de Leiestreek en de Westhoek. Ze kosten 8 euro per stuk. Voor een fietsbox met de kaarten van alle 4 de fietsregio’s en een pocket met tien suggestieroutes betaal je 25 euro. Verkrijgbaar in alle Diensten voor Toerisme of online via shop.westtoer.be. (PC)

Gerelateerde artikels