Deel dit artikel:

Fietsers rijden roekeloos, fietspaden zijn te vol

Dat is de conclusie van een wetenschappelijk instituut in Nederland.

In de ochtendspits is het in grote Nederlandse steden een chaos op veel fietspaden. Die zijn overvol en tegelijkertijd nemen fietsers het niet zo nauw met de regeltjes. Eén op de vijf is bezig met zijn mobiel, 80 procent haalt in zonder over de schouder te kijken. De drukte is vooral te wijten aan fietsers en niet zozeer aan snorfietsers, iets wat wel vaak wordt verondersteld.

Deze conclusie trekt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Die hield een onderzoek naar de gebruikers van het fietspad in de stad in Nederland. “De helft van de onderzochte fietspaden is te smal”, stelt onderzoeker Jolieke de Groot van het wetenschappelijk instituut tegenover het AD (krant in Nederland). “Te volle fietspaden kunnen in combinatie met gevaarlijke gedrag van fietsers, leiden tot onveilige situaties”, betoogt verkeerspsycholoog De Groot die camerabeelden van acht fietspaden in Amsterdam en Den Haag onderzocht. 

Druk met smartphone
Ongeveer eenvijfde van de fietsers is tijdens de rit bezig met de smartphone. Ze bellen, sms’en, appen of luisteren muziek via de telefoon. Dat leidt af. Daarnaast blijkt dat ongeveer 80 procent van de fietsers inhaalt zonder over de schouder te kijken. Zo’n 5 procent van de fietsers rijdt op een eenrichtingsfietspad in de verkeerde richting. Door de toenemende drukte op de fietsstrook loopt het aantal fietsers dat elkaar zo tegemoet rijdt op tot meer dan honderd per uur. De toenemende drukte op het fietspad in Nederlandse steden is vooral een gevolg van de populariteit van de fiets. “Het overgrote deel van de gebruikers van het fietspad is de standaardfiets of de fiets met krat”, zegt De Groot tegen het AD.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE