Deel dit artikel:

Fiets naar je Werk Dag promoot woon-werkverkeer per fiets

Zo veel mogelijk mensen op de fiets naar het werk krijgen. Dat is het doel achter de Fiets naar je Werk Dag van aanstaande donderdag. Onder meer fietsenmerk Gazelle is actief met de promotie van dit initiatief.

Met de lente in volle gang en de zomer in aantocht is woon-werkverkeer per fiets een goede manier om actief te blijven en daarbij te genieten. Op de fiets naar het werk gaan wordt al steeds populairder. Voor 14,1 procent van de Belgische werknemers is de fiets inmiddels het belangrijkste vervoersmiddel, zo blijkt uit data van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

Genoeg redenen om te fietsen

Voor degenen die twijfelen om naar kantoor te fietsen, is de Fiets naar je Werk Dag van aanstaande donderdag wellicht een goede testmogelijkheid. Je bent vrijer en flexibeler. Je omzeilt files in en rond de drukke stad en bent nooit meer gebonden aan de reisschema’s van bussen en treinen. Daarnaast is het fietsen goedkoper. Je schaft eenmalig een fiets aan, hebt wat onderhoudskosten en daar blijft het dan ook bij. Geen hoge brandstofuitgaven dus, zo rekent Gazelle voor.

Gazelle geeft nog meer redenen om donderdag (en de dagen daarna) op de fiets te stappen. Het fietsmerk spreekt van ‘een geweldige manier om meer in beweging te zijn en je conditie te verbeteren’. “Leuk feitje: je leeft gemiddeld net iets langer wanneer je korte afstanden aflegt met de fiets in plaats van met de auto, zo’n 240 dagen (gebaseerd op onderzoek van Vias, red.).” Fietsen is ook goed voor je mentale welzijn.

Fietsen in plaats van autorijden komt het milieu ten goede. “We beweren niet dat je de wereld kunt redden door de fiets naar het werk te pakken, maar het is wel een feit dat je er vergeleken met andere vervoersmiddelen CO2-uitstoot mee bespaart. Een elektrische fiets stoot namelijk maar 3 procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto uit, zo blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal uit 2022.”