Deel dit artikel:

Exploro is het eerste frame van 3T

’s Werelds eerste op aerodynamica ontworpen gravelframe

Gravelbikes zijn in opmars. Sceptici zullen miauwen dat het niet meer zijn dan veredelde – of zo je wilt gedowngradede – cyclocrossfietsen, maar het is dichter bij de waarheid om te stellen dat het een gravelracer een hybride vorm van koersfiets en crossfiets is, met een eigen karakter.

Het Italiaanse 3T begeeft zich voor het eerst in de wereld van de framebouw, middels het Exploro gravelframe. De sturen- en stuurpennenspecialist geeft zelf al toe dat het raar klinkt dat het frame van de gravelracer ontworpen is met aerodynamica in het achterhoofd, maar dat er wel degelijk gegronde redenen voor zijn. Gravelritten zijn bijvoorbeeld lang en hard, dus gratis Watts besparen door een betere stroomlijn kan geen kwaad. Daarnaast zijn de Squaro-buisvormen die 3T toepast bedoeld om zowel in schone omstandigheden als in modderige condities – dus met modder op de buizen – aerodynamisch voordeel op te leveren.
Squaro 50/25 betekent dat de onderbuis 50 mm in doorsnede is en dat de zitbuis 25 mm meet. De luchtstroom die vanaf een brede cross- of mtb-band op de onderbuis aanstroomt wordt mooi doorgeleid via de bidons. De zitbuis stoort volgens 3T die luchtstroom amper dankzij zijn geringe doorsnede.

3T benadrukt dat het windtunneltesten uitvoerde in realistische omstandigheden, dat wil zeggen bij 32 km/u, met bidons erop en met modder op het frame. De Exploro bespaart dan zo’n 7 Watt ten opzichte van een vergelijkbaar frame met ronde buizen met dezelfde diameters. Dat wordt 24 Watt als er bij 48 km/u wordt gemeten, maar dat is volgens 3T dus geen realistische praktijk (op een gravelbike zul je zelden zo hard rijden).
Om hun bewering nog meer kracht bij te zetten: de Exploro op 40 mm banden, met 2 bidons en onder de modder is sneller dan een schóón frame met ronde buizen op 28 mm banden en zonder bidons.

Het frame is geschikt om 700c banden te huisvesten ofwel 650B banden. Dus koersbanden, crossbanden op 27.5 inch mtb-banden passen allemaal. De aerodynamische eigenschappen van de Exploro omvatten natuurlijk ook interne kabels en een geïntegreerde zadelpenklem, en het frame is voorzien voor zowel een mechanische als een elektronische schakelgroep. Enkel of dubbel crankstel behoort ook tot de mogelijkheden en een bijzondere noviteit is de Hang Loose Hanger: de derailleurpat (en dus de achterderailleur) komt los van het frame bij het uitnemen van de steekas, zodat het minder moeite kost om het achterwiel te plaatsen (je hoeft namelijk niet meer met de ketting te vechten).

Op deze site staat alle uitleg over de 3T Exploro. (RVS)