Deel dit artikel:

Eroica komt nu ook naar Nederlands Limburg

Op 3 juli wordt de Nederlandse versie verreden

De befaamde Eroica-wielertocht krijgt na edities in Engeland, Spanje, Zuid-Afrika, Californië en Japan ook een equivalent in Nederlands Limburg (3 juli). De Eroica is een groots retro-evenement dat is ontstaan in Toscane op de Strade Bianche (onverharde wegen) en sindsdien steeds meer en meer in trek raakt onder wielertoeristen. Zij starten op fietsen die minstens dertig jaar oud zijn.

Eroica wordt sinds 1997 gehouden en combineert wielerhistorie en nostalgie. Het is ook daarom dat de organisatie zijn tenten opslaat in Limburg. “Het mooie aan Valkenburg is dat hier de strijd tussen Fausto Coppi en Gino Bartali tot een kookpunt kwam tijdens het WK in 1948 op de Cauberg. Voor ons Italianen zijn beide vedetten de toonbeelden van onze wielerhistorie”, zo stelt de Toscaanse organisator.

Het retro-event is er in drie afstanden: 50, 100 en 160 kilometer. Er worden ook enkele bijzondere locaties en routes aangedaan. Dit zijn plaatsen waar fietsers normaal gesproken niet kunnen komen of waar grondeigenaren anders geen toestemming geven voor doorgang. Er zijn bevoorradingen voorzien bij oude boeren hoven en kastelen. In de tussenstops wordt een link gelegd met het Bourgondische leven in Limburg.