Alles begint natuurlijk bij de hardware en die ziet er alvast goed uit. In de bekende Technogym-stijl is dit een product voor gewone consumenten maar ook voor fitnesscentra en hotels die fietsers willen aantrekken. De zadelhoogte en -afstand, en zelfs de cranklengte zijn makkelijk te regelen zonder gereedschap. Het stuur is enkel schuin omhoog af te stellen. Dat is een klein compromis om de verbindingen veilig te houden. Door die mogelijkheden is dit een toestel dat je kan veranderen in de geometrie van een 50 tot 58 cm groot frame. Volgens Technogym passen er fietsers van 155 tot 205 cm op. Pedalen en zadel kan je gemakkelijk veranderen naar je favoriete contactpunten.
Schakelen doe je zoals bij Sram-shifters. Dankzij die virtuele versnellingen voel je effectief wanneer je de schakelknoppen bedient. De vertandingen (50/34, 53/39, …) kies je trouwens zelf en dat beïnvloedt de inertie van de fiets. De Technogym Ride heeft een maximaal vermogen van 1500 watt – dat wordt al een stevig sprintje om die wattages te halen – en kan hellingen nabootsen van -3 tot +15% – al beweegt de trainer niet mee zoals de Wahoo Kickr Bike, bijvoorbeeld. Het gebruiksgemak is wel duidelijk aanwezig dankzij het 22 inch grote touchscreen.
Zowat elke app
Je selecteert zelf de aanwezige apps die je op dat scherm te zien krijgt, zoals Netflix of Eurosport, maar ook trainingsapps zoals Bkool – daarop kan je de Giroritren narijden – of Kinomap. Ook Zwift is compatibel maar dan via je telefoon. Met een kabel spiegel je dan het scherm op het Ride-scherm. Dan zie je zowel het hoofdscherm van Zwift als de Companion-app op hetzelfde scherm. Elke buitenrit van je Strava kan je narijden. Uiteraard kan je ook je eigen training creëren maar er zijn eveneens specifieke trainingen voorgeprogrammeerd. Die kan je optimaal doen door te starten met de FTP-test. Het Technogym Ride-abonnement bevat die lessen en de toegang tot het Rouvy-trainingsplatform (een app zoals Zwift die je laat trainen in levensechte omgevingen). Maandelijks komen er updates. Binnen het maandelijkse abonnement krijg je zes logins die dan telkens hun eigen abonnementen en paswoorden hebben. Wel zit er een familieaccount op Technogym Unlimited bij. Wil je even iets anders doen, dan kan je dankzij het scherm ook andere fitnessoefeningen doen om bijvoorbeeld je rompstabiliteit te versterken.
Voor de geïntegreerde lessen werkte Technogym samen met een instructeur bij Wattworks in Amsterdam. Bedoeling is om meer resultaat in minder tijd te krijgen. Ze hebben er in Amsterdam bijna 50 Skillbikes staan. Iedereen kan dezelfde workout op zijn of haar eigen niveau doen. Ze hebben bijna twee jaar aan dit Ride-project meegewerkt om onder meer het ‘weggevoel’ te verbeteren.
Eerste indruk
We mochten zelf heel even plaatsnemen op de Technogym Ride en konden meteen voelen hoe vlot de elektromagnetische rem reageert op veranderingen in het landschap tijdens het rijden in de Rouvy-wereld. Het fietsgevoel is heel gelijkaardig aan de andere toestellen van bv. Stages, Tacx of Wahoo, maar echte snufjes zoals het nabootsen van ruwe ondergrond of het meebewegen van de hellingsgraad blijven achterwege. De aantrekkingskracht schuilt in de compleetheid van het pakket van fietstrainer, touchscreen en trainingswereld. Zeker wie al andere Technogym-apparaten heeft staan, zal deze Ride als een prima aanvulling zien en ongetwijfeld zullen ze ook opduiken in fitnesscentra en trainingsruimtes van hotels. Je moet er wel wat voor neertellen, namelijk 4850 euro plus 29 euro per maand voor het abonnement, dat je trouwens op elk moment kan pauzeren of stopzetten. Uiteraard krijg je voor die prijs een trainingstoestel waarop je geen fiets meer moet plaatsen en waaraan je geen computer moet koppelen.