Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Eerste indruk: ASSOS Mille GT Summer bibshorts GTO C2

Wie al eens graag een tijdje weg is van vrouw- of manlief, heeft een ideaal excuus in het maken van ultralange fietstochten. En bovendien kan je dat excuus dan ook schaamteloos inroepen om je spaarvarken open te breken voor een nieuwe koersbroek. Want de nieuwe Mille GT Summer bibshorts GTO C2 is speciaal ontwikkeld voor volbloed kilometervreters.

Wanneer je een paar jaar geleden 200 kilometer fietste, werd je bij aankomst haast als een olympiër onthaald. Maar de laatste tijd zie je toch een trend dat alles langer, extremer en uitdagender moet. Hebben corona en de verschillende lockdowns er wat mee te maken? Misschien. Feit is wel dat 300 tegenwoordig het nieuwe 200 is geworden. En dat ook je materiaal op die langere ritten voorzien moet zijn. Niet in het minst je koersbroek. Om extra lange dagen in het zadel te slijten, is een aangepast zeemvel van cruciaal belang zodat je daags nadien op een zwembandje hoeft te gaan zitten.

Comfort staat centraal

Dat weten ze bij Assos uiteraard ook en dus werd de Mille GT summer bibshorts GTO C2 ontwikkeld. Een hele mond vol! Maar simpel gesteld: deze GTO CS is het absolute topmodel in de productlijn waartoe ook de Mille GT en Mille GTS behoren. De post-it met ‘comfort’ moet helemaal bovenaan het whiteboard hebben gehangen wanneer men bij Assos brainstormde over dit nieuwe product. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Equipe-reeks, die vooral op spiercompressie en performantie is gericht, werd voor deze nieuwe Mille tot in de kleinste details nagedacht over hoe men het fietsers zo makkelijk mogelijk kan maken. Er staat trouwens niet voor niets ‘Summer’ in de productnaam, want ook een goeie vochtafdrijving stond hoog bovenaan het to-dolijstje van de Zwitsers. Zo laat de stof van het voorpand meer rijwind door dan de rest van de broek. Ook de minimalistische, naadloze bretellen voorkomen een overtollige extra laag stof op je rug.

Links: de Assos Mille GTO C2 in ‘black series’, rechts in de ‘Flamme Rouge’-uitvoering.

Compleet nieuwe zeem met Twin21 System

Wanneer je deze Assos-broek uit zijn luxueuze verpakking haalt, valt meteen op dat de heel dikke zeem uit twee afzonderlijke helften bestaat. Daarmee wordt, net als bij een uitsparing in je zadel, de druk op je genitaliën een flink stuk lager. Ook de ‘zwevende zeem’ is typisch Assos. Het zeemvel wordt enkel voor- en achteraan vastgestikt aan het textiel van de broek, waardoor er aan de zijkanten geen naad is die de binnenkant van je dijen kan gaan irriteren. Onderweg zit je nooit aan je kruis te frunniken omdat je zeemvel niet goed meer zit, simpelweg omdat het kan meebewegen. En de naden die er zijn, werden langs de buitenkant gestikt zodat ook daar geen fricties kunnen ontstaan. Wat met het blote oog minder goed te zien is, is het ‘Twin21 System’: de opbouw van de zeem is er ééntje in drie verschillende lagen schokabsorberend schuim. Het ‘FilterFoam’ vangt de grootste schokken op, het ‘Microshock’-schuim gaat met de microtrillingen aan de haal en het ‘3D Waffle’ geperforeerde schuim zit het dichtst tegen je huid aan en moet voor een goeie vochtafdrijving zorgen.

Silicone confetti

De stof waaruit deze Mille GTO C2 wordt gemaakt, is enorm fijngeweven, zeer elastisch en ze sluit nauw aan je lichaam aan zonder dat het een beklemmend gevoel geeft. Volgens Assos is de stof het ideale compromis tussen spiercompressie en comfort, al biedt de Equipe S9 je spieren weliswaar nog een pak meer ondersteuning tegen vibraties. Het stukje geruite stof aan je onderbuik voelt dan weer ietsje minder strak aan, waardoor de druk op die gevoelige streek kleiner wordt en het ook je ademhaling niet in de weg zit.

De antislipband lijkt wel silicone confetti. Zonder voelbare druk rond je bovenbenen, blijft de broek toch netjes op zijn plaats. Al vind ik ze persoonlijk een tikkeltje aan de korte kant. Maar ziedaar: Assos brengt naast de standaard GTO C2 ook een variant uit die drie centimeter langer is.

Nog zo’n Assos-blikvanger zijn de gekruiste bretellen die heel laag op het rugpand worden vastgemaakt. Daardoor blijft deze bib toch stevig op zijn plaats zitten, ook al heb je geen extra textiel op je rug. Nadeel is wel dat de bretellen vanonder je truitje komen piepen. Al kan je natuurlijk ook stellen dat dit ondertussen deel van de branding is geworden en dat iedereen op die manier meteen ziet dat je een Assos draagt.

Geprobeerd en goedgekeurd tijdens de Maratona

Ik droeg de nieuwe Mille GT Summer bibshorts GTO C2 tijdens de 140 kilometer lange Maratona dles Dolomites en moet zeggen dat ik geen moment aan de broek heb gedacht. En dat is in dit geval net heel positief. Het draagcomfort is erg hoog: je hebt geen last van ruwe stiknaden die na een tijdje gaan irriteren, broekspijpen die constant naar boven kruipen of een zeemvel dat je na verloop van tijd kan uitwringen. Het zadel op de testfiets die ik voor deze granfondo onder de bips geschoven kreeg, lag me evenwel niet zo goed. Daardoor kreeg ik na een tijdje toch last van drukpijnen. Dit om maar te illustreren dat enkel een goede bibshort niet voldoende is om lange fietstochten pijnvrij uit te rijden. De combinatie met het zadel moet kloppen en die is voor iedereen anders.

Persoonlijk had ik de broekspijpen liever wat langer gezien, maar zoals gezegd heeft Assos daar een mouw aan gepast door een langere variant uit te brengen. Ook de compressie van de dijspieren had voor mij nog een tikkeltje meer mogen zijn. Vooral daar heb ik een broek graag goed strak.

Ohja, ook nog even dit: op het prijskaartje dat aan deze broek hangt, staat 290 euro. Pittig, zeker en vast. Maar je achterwerk is wel hét belangrijkste contactpunt met je tweewieler en zadelpijn kan de sfeer onderweg al snel kelderen. Dus als je al een zadel hebt gevonden dat je bevalt, dan zal deze Assos-broek het fietsplezier alleen maar groter maken. Ook wanneer je eropuit trekt voor 300 kilometer of meer!

Meer info op de website van Assos.

Gerelateerde artikels