Deel dit artikel:

Een kunststukje: de Ostro VAM van Factor en Duke Agyapong

Zoek je een fiets met een niet-alledaags ontwerp? Dan zou deze Ostro VAM van Factor je misschien kunnen bekoren. Het ontwerp is tot stand gekomen via een samenwerking met Duke Agyapong. De fiets is er als limited edition.

Niet bij iedereen zal de naam van Duke Agyapong direct een belletje doen rinkelen. Hij is niet alleen fervent fietser en mechanieker, maar ook ambassadeur van Factor en vast fotomodel bij Rapha. Als influencer scoort hij online de nodige likes van volgers. Zijn creativiteit wordt alom gewaardeerd.

Diversiteit, poëzie en mode

Factor wilde iets bijzonders met Duke Agyapong optuigen, en dat werd dus deze custom painted fiets. Jay Gundzik, creative director van Factor, vertelt over het ontstaan van het idee. “We spraken over Dukes inspiratie en invloeden in het leven en in de kunst. We kwamen uit op drie specifieke thema’s om in het ontwerp te verwerken: diversiteit, poëzie en mode.”

Op het frame zie je Duke Agyapongs poëzie over gelijkheid. De opvallende, moderne kleurstelling is anders dan anders. Daarmee vieren Factor en Duke Agyapong naar eigen zeggen de diversiteit. Het voornaamste doel is om met dit ontwerp een bescheiden bijdrage te leveren aan beter begrip tussen mensen, ongeacht wie ze zijn of waar ze vandaan komen.

“Ook al is Londen heel divers, toen ik begon met fietsen had ik niet het gevoel dat fietsen voor mij toegankelijk was. Deze fiets is dus gemaakt als een herinnering dat fietsen voor iedereen is”, zegt de ontwerper, die in Londen woont.

Duke Agyapong heeft een eigen custom fiets gemaakt. Deze heeft CADEX-wielen (zie de foto hierboven). Hiervan is vervolgens een limited edition gemaakt dat op enkele punten iets afwijkt van het origineel. In de painting zijn bijvoorbeeld de gezichten niet opgenomen. Daarnaast is er gekozen voor andere onderdelen, bijvoorbeeld voor vijfspaakswielen van Black Inc.

Meerdere mogelijkheden

Je kunt het frame los kopen of je gaat voor een complete opbouw. Je hebt keuze uit SRAM Red AXS, SRAM Force AXS, Shimano Ultegra 8170 en Dura Ace 9270. Beide SRAM-opties worden geleverd met een Quarq vermogensmeter. Het frame is verkrijgbaar in zes maten (49 – 61 centimeter).

De Ostro VAM werd voor het eerst gezien tijdens de Tour de France van 2020. Destijds hadden Chris Froome en zijn collega’s van Israel-Premier Tech de eer om al eerste met deze fiets te rijden. Factor noemt hem allround. Hij is geschikt voor het klimmen en sprinten en je kunt er ook prima mee over de kasseien dokkeren.