Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Duurzaamheid boven bij eerste Megmeister-shirt

Megmeister is een vrij jong merk dat zich tot nog toe alleen op onderkledij heeft toegelegd. Voor het eerst heeft het een eigen fietsshirt op de markt gebracht dat net als de baselayers een combinatie wil zijn van duurzaamheid en een perfect ademende stof. We gingen na of Megmeister zijn beloftes kan waarmaken.

Allereerst is Megmeister een bedrijf met een missie. De grondlegger is de Nederlander Jos Ruiterman. Na jarenlang in de textielsector gewerkt te hebben, trok hij zich meer en meer de vervuiling aan die de sector teweegbrengt. Zeker in het Verre Oosten merkte hij op hoezeer de fabrieken die dichtbij rivieren staan, hele gebieden vervuilen. “In Hongkong moest je op straat opletten dat je niet in plassen water liep. De verfstof van jeans zat dan op je schoenen en liet blauwe vlekken achter.” Het geweten van Ruiterman knaagde en deed hem zijn eigen bedrijf uit de grond stampen: Megmeister. De eerste jaren concentreerde hij zich op het ontwikkelen van een milieuvriendelijke manier om baselayers voor sporters te ontwerpen. Onderkleding die bovendien het zweet optimaal afvoert en je zo droog mogelijk houdt.

Die duurzame manier wil het merk doortrekken in zijn allereerste shirts. “We willen dat kledij veel minder een wegwerpartikel wordt. Heel veel van ons afval bestaat naast plastic uit oude kledij. Daarnaast gebeurt de productie van kledij op een vervuilende manier. Wij gooien onze shirts bijvoorbeeld niet in een verfbad waarvan de overige verf wordt weggegooid. Ons garen wordt vooraf geverfd. Zelfs na meervoudig wassen, blijft het shirt zijn kleur behouden. En we gebruiken gerecycleerd polyester. Omdat we zo duurzaam mogelijk tewerk gaan is ons procedé vier keer zo duur dan normaal. Ook al omdat we op kleine schaal produceren en alles vrij exclusief is.”

De test

Wat allereerst opvalt als ik het Megmeister-fietsshirt in handen krijg, is dat het zwaarder aanvoelt dan de meeste shirts die ik al getest heb. Waar de meeste fietsmerken dwepen met zeer lichte en vooral ultrasoepele stofjes, voelen het voor- en rugpand vrij stug aan. De zijpanden en mouwtjes zijn wel heerlijk zacht. Eens je het aantrekt, valt het al bij al nog mee, al kan de stuggere stof bij het platliggen op de fiets wel voor een ‘bultje’ ter hoogte van je navel zorgen.

Met de baselayer had ik al goede ervaringen qua zweetafvoer. Ik ben dus benieuwd naar de ademende kwaliteiten van het shirt. Dankzij een speciale weeftechniek, zou ook dit shirt extra ademend moeten zijn en tegelijk het vocht in recordtempo moeten afvoeren. Onderaan de oksels zitten extra gaatjes voor nog meer ventilatie.

Tijdens mijn rustige testritjes gaat het goed, maar als ik een intensieve blokkentraining hou, blijft ook dit shirt niet droog. Daarbij wil ik wel als kanttekening plaatsen dat ik in de categorie harde zweters val.

Ademend

Bovendien merk ik dat het shirt lichtjes de wind tegenhoudt. Niet zo extreem als een windstopper, maar ik heb ook niet de indruk dat een felle tegenwind los door het shirt waait. Op een middelmatige dag houdt dat me lekker warm. Het iets hogere halsboordje zorgt ervoor dat je niet meteen naar een bandana moet grijpen.

Megmeister promoot dit shirt ook voor heel warme dagen, maar daar zou ik het persoonlijk niet voor gebruiken. De stof mag dan zeer ademend zijn, voor een fietser als ik die snel oververhit raakt op hoogzomerdagen, vind ik het shirt te warm. Megmeister brengt binnenkort wel een tweede reeks fietsshirts uit die lichter van stof zijn en specifieker gericht zijn op de zomer.

Diepe zakken

Het shirt is lekker lang aan de onderrug. Door de elastiekkeuze onderaan, heeft het wel de neiging om naar boven te kruipen. Het is zeker geen second skin-model dat aan je lichaam kleeft. Voor de recreant bij wie het net dat tikkeltje losser mag zitten, is dit het ideale model. De drie zakken op de rug zijn diep en breed zodat je er veel gerief in kwijt kan. Er is een vierde zakje met een rits om bijvoorbeeld je autosleutels in te steken.

De kleuren en designs zijn niet de meest extravagante, maar modieus genoeg om op te vallen in het pak. Het lichtblauwe exemplaar waarmee ik op pad ging, vond ik best een leuk kleurtje. Lekker uniseks bovendien. Alle kleurtjes zijn zowel voor vrouwen als mannen beschikbaar, zodat je als koppel in dezelfde outfit op pad kunt.

Is dit eerste ontwerp geslaagd? Ja, maar er is absoluut nog ruimte voor verbetering. Los daarvan zit de meerwaardezoeker die bewust voor een duurzaam fietsshirt kiest, bij Megmeister zeker goed. Een shirt kost 119,95 euro. Meer info op de website van Megmeister.