Deel dit artikel:

Dit zijn vijf van de leukste eindejaarsafspraken

Heb je tussen de feestmaaltijden door behoefte aan wat beweging? Er zijn in de laatste week van 2022 genoeg leuke activiteiten en evenementen waaraan je kunt deelnemen. Grinta! zet er vijf in de kijker.

Rapha Festive 500

Een vast nummer op de eindejaarskalender is de Rapha Festive 500. Het event van Rapha is dit jaar alweer toe aan de dertiende editie. De uitdaging is om tussen 24 en 31 december 500 kilometer te klokken. Dat is omgerekend 62,5 kilometer per dag. Dat lijkt niet onoverkomelijk, maar met de (waarschijnlijke) familieverplichtingen en verwennerijen met Kerstmis en andere druktes is het wellicht lastiger dan je denkt. Mensen van over de hele wereld nemen deel aan de Rapha Festive 500. Als extraatje organiseert Rapha op diverse plekken activiteiten, zodat je er niet alleen voor staat. Bijvoorbeeld vanuit het Rapha Clubhouse in Amsterdam zijn er vrijwel dagelijks groepsritten. Op 28 december kan je met een groep zelfs de gehele Festive 500 in één ruk afwerken. Wat ook onlosmakelijk is verbonden met de Festive 500 is de lancering van een collectie.

Grinta! X-Mass Ride

Tweede kerstdag (maandag 26 december) staat bij veel sportievelingen in het teken van Grinta!’s X-Mass Ride. In groepsverband wordt er een prachtige ronde gereden. Die vertrekt vanuit het welbekende Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde (verzamelen vanaf 8.00 uur, vertrek om klokslag 9.00 uur). De rit langs bekende plekken en minder bekende parels is 100 kilometer lang en wordt in een gemiddeld tempo van 26 kilometer per uur afgewerkt. Schrijf je digitaal in (à 32 euro per persoon). Je bent onderweg verzekerd van onder meer motorbegeleiding en een volgwagen, technische assistentie, sportvoeding en catering. Na afloop krijg je een goodiebag (waarde: 25 euro) mee. Er worden ook mooie foto’s van je gemaakt. Grinta!’s X-Mass Ride beleeft dit jaar alweer haar zesde editie.

Carbonbike Festive 500

Het concept van Carbonbike Festive 500 lijkt verdacht veel op dat van de Rapha Festive 500. Je wordt uitgedaagd om ten minste 500 kilometer te fietsen tussen Kerstmis en de jaarwisseling. Wil je deelnemen, dan dien je je aan te sluiten bij de Strava-club Gruppetto Waremme. Werk je netjes de 500 kilometer af, dan word je beloond. Vind je 500 kilometer niet voldoende, registreer dan gerust meer kilometers. Degene die de grootste afstand achter zijn of haar naam zet, wordt automatisch ambassadeur van Carbonbike. Hij of zij krijgt voor komend seizoen allerlei items van Carbonbike aangeboden (ter waarde van 1.880 euro). Het gaat om meerdere outfits, een helm, eyewear en een paar fietsschoenen.

Flandrien Challenge

De feestperiode is een ideale tijd om bekende wielerplekken in Vlaanderen aan te doen. Nog leuker is het om erlangs te fietsen in de vorm van een uitdaging. Interesse gewekt? Doe dan mee aan de Flandrien Challenge. Je wordt daarbij uitgedaagd om vele bekende hellingen en kasseistroken in West- en Oost-Vlaanderen te fietsen. Befaamde plekken als de Oude Kwaremont, Koppenberg en Paterberg zijn inbegrepen. Via Strava houd je bij welke van de 59 segmenten je reeds hebt gehad. Heb je ze allemaal afgevinkt, dan wordt je naam in een kassei gegraveerd. Je komt dan op de Wall of Fame van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. De digitale variant daarvan is te zien op www.flandrienchallenge.cc. Om het je wat gemakkelijker te maken, zijn er routes ontwikkeld die je langs de hotspots leiden. Voltooi je deze, dan passeer je automatisch alle 59 segmenten.

Lumberjack Winter Edition

Lumberjack Winter Edition? Dat is volgens de organisatie ‘de moeder aller gravelrides’. De vijfde editie van dit event (uitvalsbasis: Genk) vindt plaats op 27 december (vanaf 7.30 uur) en 28 december (tot 17.00 uur). Bij dit tweedaagse gravelfeest heb je elke dag keuze uit een gravelroute van 70 of 120 kilometer. Aan vrijwel alles is gedacht: koffie bij de start, bevoorrading(en), perfecte, modderluwe parcoursen, technische bijstand, een spuitstand voor na afloop en douchemogelijkheden. Ook niet mis: na afloop is er een après-bike met een gratis Heidebitt-schnapps, gratis Kwaremont en inbegrepen hamburger. Je gaat naar huis met een goodiebag.