Deel dit artikel:

Dit is Jespr: de nieuwste, Zwitserse fietscomputer

De Zwitserse start-up Jespr lanceert vandaag een nieuwe fietscomputer en het lijstje met voordelen die het merk belooft, is lang. Geïntegreerde mobiele data, exceptioneel gebruiksgemak, superoverzichtelijke wegenkaarten, live weer- en windinfo... Benieuwd of dit toestel de verwachtingen kan inlossen!

Fietscomputers bieden vandaag al zoveel verschillende functies dat het niet makkelijk is om nog onderscheidend te zijn. En toch wist de Zwitserse start-up Jespr met hun persbericht onze aandacht te trekken. Zo werd er extra aandacht besteed aan de helderheid en resolutie van het display. Ook de manier waarop cijfers en kaarten weergegeven worden, moet ervoor zorgen dat je alle nodige data makkelijk kan capteren, zonder dat je je ogen van de weg afhaalt.

Afhankelijk van het type fiets waarmee je op pad bent en dus ook het type rit dat je maakt, krijg je relevante info over de route, het terrein, de windrichting op dat moment,… Instellingen sla je op in verschillende profielen die makkelijk kan aanmaken: race, mtb, gravel, triatlon… Afhankelijk van de rit of training die je wil afwerken, kan je ook voor specifieke gebruiksmodi kiezen zoals ‘Free Ride Mode’, ‘Direction Mode’ of ‘Race Mode’.

De Jespr fietscomputer connecteert uiteraard ook met de meest courante sensoren, radars die je waarschuwen wanneer een auto je langs achteren inhaalt en powermeters. Maar ook wanneer je zonder powermeter rijdt, geeft het toestel je data over je geschatte krachtoutput op basis van andere parameters. Je data achteraf naar Strava of Training Peaks sturen of routes vooraf vanuit een routeplatform als Komoot of RouteYou toevoegen aan het toestel is eveneens geen probleem via het my.Jespr.io-platform.

Helemaal nieuw is de mobiele dataconnectie. Jespr is de eerste fietscomputer die je niet per se hoeft door te verbinden naar je smartphone, maar die zelf connectie met het internet maakt. Het toestel heeft daarvoor een interne simkaart. Navigatie en weerinfo verlopen op die manier rechtstreeks via Jespr en ook updates gebeuren volledig automatisch, zonder dat je er specifieke actie voor moet ondernemen. Al is het tegelijk misschien ook een nadeel dat je een afzonderlijk data-abonnement voor je toestel nodig hebt. Zo’n abonnement zal 5 euro per maand kosten, maar de eerste klanten die een Jespr-toestel aankopen krijgen het gratis tot eind 2025.

Een Jespr-fietscomputer zal 570 euro kosten en is voorlopig enkel online te koop via de website van Jespr. Of het toestel dat geld waard is? Dat willen we ook graag ontdekken en dus krijgen we hopelijk snel een testexemplaar te pakken. Wanneer dat het geval is, dan houden we je op de hoogte!

Gerelateerde artikels