Deel dit artikel:

Discussie na dodelijk ongeluk: ‘Sluit parcours al vóór de start af’

Fatale val Matiz Vander Poorten houdt de gemoederen bezig.

Het fatale ongeluk met Matiz Vander Poorten uit Ophasselt houdt de gemoederen flink bezig. Burgemeester Jan Vermeulen van Deinze doet vandaag in een opmerkelijke oproep in Het Laatste Nieuws: “Sluit het parcours van een koers al af vóór de start, zodat jonge renners veilig kunnen opwarmen.”

Volgens de burgervader is dat de enige manier om dodelijke ongelukken als afgelopen weekend te voorkomen. “Oké, dan zal het gebeuren dat een drukke weg lange tijd wordt afgesloten. Is dat een probleem? Neen. Het zijn die mensen die daar passeren die wel luidop zitten te dromen van de volgende Belgische winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Maar wanneer jeugdrenners willen opwarmen, dan zijn die mensen ertegen dat de straat al wordt afgesloten. Het zou goed zijn als de wielerbond daarover eens praat met de overheid.”

De Belgische Wielerbond ziet praktische bezwaren. “In veel gemeentes staan de burgemeester en de politie niet te springen voor nóg meer verkeershinder en inzet van manschappen bij wielerwedstrijden”, vertelt Jos Smets, technisch directeur van de KBWB, aan de krant. “Volgens de wegcode zijn renners alleen beschermd voor het verkeer tussen de wagen met de rode vlag en die met de groene vlag. Bovendien zit je nooit op een volledig verkeersvrije omloop in jeugd- en amateurwedstrijden. Dat zijn parcours van zes à negen kilometer en quasi onmogelijk helemaal af te sluiten. Anderzijds, een strook van het parcours een half uur voor de start al verkeersvrij maken, dat is wél een goed idee.” 

Het ongeluk deed zich zaterdagmiddag rond 14.00 uur voor. De 15-jarige coureur uit Ophasselt was met enkele teamgenoten van Tieltse Renners bezig met de opwarming voor de Grote Prijs Opel Mortier in Vinkt, een deelgemeente van Deinze. Al voordat het parcours was afgesloten, verkende Vander Poorten met één ploeggenoot het parcours. Dat is gebruikelijk. Op een kruispunt, waar hij voorrang moest verlenen, ging het mis. Volgens een ooggetuige nam hij de bocht te breed. Vander Poorten klapte op een bus van De Lijn die daarnet kwam aangereden (foto: Tieltse Renners). 

Gerelateerde artikels