Een handige uitvinding is Grdian. Dit is een app op je smartphone die voor hulp zorgt als je plotseling onderuit gaat en niet in staat bent om snel weer op te staan en de weg te vervolgen. Grdian is pas gelanceerd en zorgt waarschijnlijk voor heel wat geruststelling onder fietsers.
De applicatie gebruikt smartphonesensoren om een noodgeval snel te detecteren. Dat doet ze door plotselinge veranderingen in het fietsgedrag waar te nemen, iets wat het geval is bij een ongeluk. De techniek richt zich op veranderingen in energie; niet in snelheid. De kans op ‘loos alarm’ is zeer gering.
Je smartphone maakt na een valpartij automatisch contact met een ondersteunend centrum dat 24 uur per dag en zeven dagen per week bemand is. De smartphone switcht vanzelf naar de speakermodus, zodat je kunt praten zonder de telefoon eerst tegen het oor te houden.
De medewerker bij de noodservice zoekt contact, vraagt hoe het gaat en tast af of de hulpdiensten ter plaatse moeten komen. Zo ja, dan blijft de medewerker aan de lijn totdat de ambulance is gearriveerd. Op basis van de GPS van de smartphone kan heel gemakkelijk achterhaald worden waar de fietser zich bevindt, ook als hij of zij niet bij bewustzijn is.
In Grdian zijn eveneens medische gegevens opgeslagen. Bijvoorbeeld over de bloedgroep. Dit soort functionaliteiten zagen we al in andere apps, maar volgens de ontwikkelaar wordt die medische informatie nu ook actief gedeeld met hulpdiensten. Familie van de fietser wordt ook gecontacteerd.
Het systeem is inmiddels succesvol getest door Cranfield Impact Centre. Dat instituut is ook betrokken bij simulatieservices en veiligheidstesten voor tal van Formule I-teams. De nieuwe app is in eerste instantie voor Android beschikbaar. Later dit jaar volgt de Apple-variant. Er zijn beperkte kosten aan de app verbonden.