Deel dit artikel:

De Klimaatklassieker vraagt aandacht voor stijgende zeespiegel

Aandacht vragen voor klimaatverandering terwijl je fietst? Neem dan deel aan de tweede editie van De Klimaatklassieker van aanstaande zondag (18 juni). Je rijdt vanuit Ieper naar Antwerpen.

De route van De Klimaatklassieker is een bijzondere. Over een traject van 210 kilometer volg je de kustlijn die ontstaat zodra de zeespiegel te ver doorstijgt. Na de start in Ieper trap je langs plaatsen als Brugge, Gent en Dendermonde om vervolgens in Antwerpen aan te komen. Er is ook een korte route van 110 kilometer. Die gaat van Gent tot Antwerpen.

Stijgende zeespiegel

De organisatie wil zo het thema klimaatverandering in de schijnwerpers zetten. “We kunnen niet langer wachten met aandacht vragen voor de stijging van de zeespiegel en de gevolgen daarvan voor heel wat Belgen. Vorige eeuw steeg de zeespiegel al met 20 centimeter. Deze eeuw dreigt daar nog eens tot 80 centimeter bij te komen. Dat moeten we kost wat kost voorkomen”, laat ze weten.

Inschrijven

Het is nog steeds mogelijk om online in te schrijven. Voor de volledige route van 210 kilometer betaal je 135 euro aan startgeld, voor de kortere 95. Bij het inschrijfgeld zijn inbegrepen: koffie en een banaan bij de start, een pastamaaltijd in Antwerpen, een GPX-bestand van de route, medische- en technische assistentie onderweg en een kledingset (shirt en sokken).