Deel dit artikel:

De Allez van Specialized gaat met de tijd mee

Specialized heeft haar nieuwe Allez voorgesteld. De instapfiets maakt de switch naar schijfremmen, voorziet in steekassen en biedt meer speling voor bredere banden (35 millimeter). Daarmee volgt de Allez trends die al langer gaande zijn in de fietsmarkt. De nieuwe fiets is in de eerste plaats een racer, maar deinst niet terug voor licht gravelwerk.

Specialized heeft de Allez al in haar assortiment sinds 1981 en voor het merk blijft het model een belangrijke. De fabrikant is van mening dat de nieuwe Allez een ‘solide do-it-all fiets is voor een wielrenner die mogelijk net begint met de sport en die één fiets wil voor woon-werkverkeer, groepsritten en zijn eerste wedstrijd’.

Aluminium

De nieuwe Allez is gemaakt van dezelfde E5 aluminium legering als zijn voorganger, maar Specialized heeft wel de geometrie aangepast. Die is nu gelijk aan die van de Roubaix endurancefiets. Specialized zegt dat de geometrie comfortabel is en vertrouwen wekt, maar nog steeds het gevoel geeft dat je op een pure racefiets rijdt. Het geclaimde gewicht voor een gelakt frame (56 centimeter) is 1.375 gram. Net als bij de vorige uitvoering is er een FACT voorvork van carbon.

Interne kabelgeleiding

Kabels lopen door de iets vierkante onderbuis, terwijl de brug van de achtervork een offset ontwerp heeft dat volgens Specialized is bedoeld voor esthetische doeleinden. Zowel het frame als de vork kan standaard spatborden aan, hoewel de bandenspeling dan 32 millimeter wordt (in plaats van 35 millimeter). Je kunt ook een achterdrager monteren, dit is waarschijnlijk een bonus voor forenzen en mensen die licht willen toeren.

Twee specificaties

De nieuwe Allez is verkrijgbaar in twee specificaties. De basis Allez (1.200 euro) is uitgerust met een Shimano Claris 8-speed groep, 50/34 bladen, een SunRace 11-32 cassette en Tektro mechanische schijfremmen. De Allez Sport (1.750 euro) heeft een Shimano Tiagra 10-speed groepset, Praxis Alba 50/34 kettingbladen en dezelfde SunRace 11-32 cassette. In dit geval is gekozen voor Tiagra schijfremmen. Deze uitvoering is ook iets lichter.

Beide specificaties omvatten dezelfde Specialized Axis Sport Disc tubeless-ready wielset en Specialized Roadsport 30c banden, evenals een gelegeerde 27,2 millimeter zadelpen met 12 millimeter offset en een Body Geometry Bridge zadel. De cockpit is ook gelijk, met een Specialized Shallow Drop stuur. Er zijn in totaal zeven maten beschikbaar, variërend van 44 tot 61 centimeter.

De nieuwe Allez staat naast de Allez Sprint die meer race-kenmerken heeft. Die fiets blijft in het assortiment van Specialized.