Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Daarom valt pasta in de smaak

Pasta wordt gezien als een typisch wielerkostje. Waarom eten we die pasta zo graag? En is er misschien een nog iets efficiënter alternatief? Grinta! zocht het voor je uit.

Ga op een willekeurige plaats in Europa een toertocht of cyclosportieve rijden en je wordt na afloop getrakteerd op een heerlijke pastaparty. Je sluit aan in een vaak lange rij en laat je bord vol scheppen met pasta en daarover een beetje rode saus. Eenmaal aan tafel schuif je het wielermaal naar binnen en deel je je ervaringen van de wielertocht met de andere fietsers om je heen. Het is een moment van verbroedering.

Maar waarom eten we die pasta nou? Heel simpel: pasta is rijk aan koolhydraten. Die vormen de belangrijkste energiebron, vooral tijdens langdurige of intense inspanningen. Als de koolhydraatvoorraad niet voldoende is voor de brandstofbehoefte, kun je vermoeid raken, minder trainingslust hebben, minder presteren of de weerstand van het immuunsysteem aantasten. Daarom is het zo belangrijk dat renners hun koolhydraatinname plannen in functie van de trainingssessie.

De individuele energiebehoefte hangt af van het trainings- en wedstrijdschema, de sportfrequentie en de duur en intensiteit van de inspanning. Bij veel en zware trainingen ligt de koolhydraatinname iets hoger. Je neemt de koolhydraatrijke voedingsmiddel voor, tijdens en na de training of wedstrijd. Zo houd je de inname op peil en krijgt het lichaam op het juiste moment een portie energie aangeleverd. Goed voor de prestatie en goed voor het herstel.

Er zijn meer koolhydraatbronnen dan enkel pasta. Ook in aardappelen en witte rijst, bijvoorbeeld, zitten veel koolhydraten. Met name witte rijst is voor renners interessant. Dat zit zo: pasta neemt bij het koken meer vocht op dan rijst. Je moet er iets meer van eten om dezelfde hoeveelheid energie in te nemen. Dat kan nadelig zijn, met name als je voor grote inspanningen staat en grotere hoeveelheden nodig hebt. Een gevuld bord pasta levert circa 30 tot 40 gram minder koolhydraten dan een vol bord met witte rijst. Wissel deze twee af.

Witte rijst en gewone pasta hebben samen nog een plusje ten opzichte van andere koolhydraatbronnen. Ze bevatten allebei relatief weinig voedingsvezel, met als voordeel dat je niet zo snel een vol gevoel hebt. In onder meer de koolhydraatbronnen zilvervliesrijst, volkoren pasta, aardappelen en bonen zitten aanmerkelijk meer vezels. Die kun je dus beter niet nemen. Bonen hebben zelfs zoveel vezels, dat het de darmwerking bevordert. Dat is niet altijd prettig als je op de fiets zit…