Deel dit artikel:

Cyclowax Clean Chain Starter Kit

De laatste tijd is het hotwaxen van kettingen letterlijk een “hot item” in de wielerwereld. Waar het vroeger slechts hier en daar gebruikt werd neemt het tegenwoordig een steeds hogere vlucht. Eén van de aanbieders van zo’n hotwaxsysteem is de Belgische startup Cyclowax, dat onlangs een samenwerking met het team van Lidl-Trek is aangegaan en eerder al Greg Van Avermaet als ambassadeur in hun rangen had.

De voordelen

De principes van hotwaxen en de daarmee gepaard gaande voordelen raken stilaan bekend onder fietsers. Een met olie gesmeerde ketting trekt vuil aan. Al dat vuil zorgt ervoor dat je drivetrain sneller slijt en minder efficiënt wordt (lees : meer wrijving, dus meer weerstand). Een gewaxte ketting trekt veel minder vuil aan, waardoor de slijtage logischerwijze ook langer uitblijft. Misschien nog belangrijker voor doorsneefietsers : geen vuile handen meer. Dat wax dan ook nog minder wrijving genereert is goed meegenomen.  Wat vroeger een marginal gain was voor toprenners is hoe langer hoe meer beschikbaar voor ons allemaal.

Alles in één!

Het uitgangspunt van de Cyclowax starter kit is de klant in één set alles aanbieden wat nodig is om te starten met het waxen. Op die manier hoef je als consument niet meer links en rechts nog benodigdheden of materiaal te gaan kopen. Wat kettingen betreft is er de keuze uit 10- & 11-speed kettingen van Connex, 12-speed van Campagnolo, Connex, Shimano en Sram en eveneens de 13-speed Campagnolo Ekar ketting.  Naast deze complete starterkit zijn via de website ook alle aparte items te verkrijgen.

In de praktijk

Het principe is éénvoudig. Je haalt je vuile ketting van de fiets, rijgt ze aan de “swizzle wire” en legt ze op de waxtablet in het oventje. De oven wordt dan verwarmd, waardoor de waxtablet smelt en de ketting langzaam in de vloeibare was zakt. Er is overigens keuze uit twee types waxtabletten : een basic witte tablet en een zwarte met extra, wrijvingsverminderende, additieven. Door de ketting wat over en weer te schudden wordt het vuil uit de ketting gehaald. Na een 10-tal minuten haal je de ketting uit de oven, laat ze afkoelen en je monteert ze opnieuw.

Het voelt in het begin wat onwennig, want je gooit eigenlijk een beetje je vertrouwde poetsroutine overhoop. Maar het went snel : eerst en vooral ketting afhalen (met een Connex-link kan dit zonder materiaal) en in de oven leggen en ondertussen de rest van je fiets onderhanden nemen. Terwijl de ketting dan hangt af te koelen droog je je fiets af en daarna kan je de ketting opnieuw monteren.  Dit alles zonder vuile handen en vuile vodden.

Heel leuk is de Cyclowax app. Deze wordt gelinkt met je Strava-profiel. Je hier stelt zelf je gewenste wax-interval in en de app houdt je gereden kilometers bij en signaleert wanneer het tijd is om te waxen. Ook het aantal waxbeurten die je waxtablet al te verduren kreeg wordt hier bijgehouden zodat je weet wanneer deze aan vervanging toe is. De app gaat zó ver dat je zelfs de slijtage van je ketting kan bijhouden als je dat wil.

Conclusie

Een prima systeem om op een eenvoudige manier altijd met een propere ketting rond te rijden. Wat wennen in het begin, maar eens je de nieuwe routine in de vingers hebt, is het een fluitje van een cent. Fiets mee in je auto? Geen vuile dekens meer. Wiel uithalen onderweg? Geen vuile handen meer.  Wel even nadenken wanneer je op fietsvakantie vertrekt : Je kan ervoor kiezen om een tweede ketting mee te nemen, of je neemt het oventje zelf mee. Tijdens een bikepacktrip kan je met een flacon vloeibare wax af en toe je ketting bijwerken. Dat deze markt nog volop in beweging is bewijst een korte blik op de Cyclowax website. Vermoedelijk zit er binnen afzienbare tijd alweer iets nieuws aan te komen.

Prijs: vanaf 219,95 euro

Website: www.cyclowax.com

Gerelateerde artikels