Deel dit artikel:

CyclOn brouwt Hot Wax voor elk weer

Kettingwax verovert steeds meer terrein op de traditionele olie. Je vermijdt er een zwarte ketting mee en je zou er ook sneller mee rijden. CyclOn komt nu met een Premium Graphene Hot Wax, waarbij je de verpakking gewoon op een vuurtje kan zetten, de ketting erin leggen, laten uitlekken en klaar! Bovendien zou het waterbestendig zijn, dankzij een additief uit de vliegtuigindustrie.

CyclOn meldt meteen straffe claims over de Hot Wax. Zo zou je er tot wel 1000 kilometer mee kunnen doorfietsen zonder bij te moeten smeren. Dat zou komen door een speciaal additief dat onder andere in de vliegtuigindustrie voor vliegtuigmotoren wordt gebruikt. Wax is sowieso al een droog smeermiddel, wat het veel meer vuilafstotend maakt dan gewone kettingolie, maar dat additief maakt het ook waterbestendig. Daardoor is de Hot Wax gedurende het gehele fietsseizoen te gebruiken.

Door de zwakke Van der Waals-interacties (de krachten waarmee moleculen elkaar aantrekken, red.) heeft het smeermiddel een heel lage wrijvingscoëfficiënt, zo meldt CyclOn. Het smeermiddel biedt een langdurige stabiele smering en is te gebruiken bij temperaturen van -30 tot +100 graden Celsius. De schuifsterkte van het smeermiddel neemt toe naarmate de wrijvingscoëfficiënt toeneemt. Dat fenomeen wordt ook wel ‘supersmering’ genoemd.

De Grafeen in de naam is de toevoeging die de Hot Wax een sterke hechting geeft. Met de uitmuntende smeerfilm heb je geen last van grenssmering (wat betekent dat niet gesmeerde onderdelen tegen elkaar wrijven, wat slijtage veroorzaakt, red.). Dat beperkt niet alleen de slijtage van de onderdelen tot het minimum maar vermindert ook de wrijvingsweerstand maximaal.

Eenvoudig

Het blik is hersluitbaar en zet je gewoon rechtstreeks op een kookvuurtje om op te warmen.

CyclOn heeft uiteraard ook nagedacht over het gebruiksgemak. De Nederlandse producent bedenkt en maakt haar producten in Schaijk, en bedacht dat de Hot Wax in een groot blik moest zitten. Ziet er speciaal uit, maar je kan het direct op de warmtebron plaatsen. Wanneer de ketting doordrongen is van de was en uitgelekt (kan je gewoon boven het blik doen), dan kun je het blik weer sluiten en hergebruiken. Daarnaast is het blik groot genoeg om meerdere kettingen tegelijk te waxen, ideaal voor de fietser met meerdere fietsen in de schuur. CyclOn meldt nog dat je met één blik meerdere malen de ketting kan waxen. De exacte hoeveelheid zal natuurlijk afhangen van hoeveel wax je verspilt en van hoe proper je de ketting maakt voor je hem erin stopt, aangezien je de wax kan vervuilen door onvoldoende gereinigde kettingen te willen waxen.

Of de CyclOn Hot Wax ook kan beantwoorden aan die hoge verwachtingen, zoeken we momenteel zelf uit. Hou de Grinta!-kanalen in de gaten voor een volledig testverslag.

Prijs: 49,95 euro

Meer info over de gebruikswijze en het product vind je op de website van CyclOn >>

Bekijk hier hoe je de Hot Wax gebruikt: