Deel dit artikel:

Continental stopt met de productie van motoren voor E-bikes

De Duitse bandenfabrikant en elektronicagigant Continental stopt de productie van zijn elektromotoren voor E-bikes. Dat heeft de fabrikant vorige dinsdag bekend gemaakt aan de honderd mensen die in de betrokken afdeling werkzaam zijn.

De markt van de E-bikes is booming business en elke grote fabrikant wil daar zijn graantje van meepikken. Dat Continental in 2017 met motoren voor E-bikes op de proppen kwam, was voor veel fietsliefhebbers opmerkelijk omdat de meeste fietsliefhebbers Continental enkel kennen van de fietsbanden. Conti is evenwel ook een bijzonder grote speler op de automotive markt en wel voor de productie van elektronische onderdelen zoals ABS.

Gezien de omvang van Continental als bedrijf en de ervaring die er aanwezig is, leek het plan van de Duiters om hun graantje van de E-bike markt mee te pikken goed doordacht. En ook al was het motorenaanbod niet verkeerd (samen met NuVinci ontwikkelde Continental de eerste E-bike motor met traploze automatische versnellingsbak), de Duitsers hadden het bijzonder moeilijk om op de OEM-markt de concurrentie aan te gaan met Bosch, Shimano en Brose. (OEM staat voor ‘Original Equipment Manufacturer’ en slaat op alle onderdelen die fietsfabrikanten inkopen om nieuwe fietsen te assembleren.) Het leidde Continental tot de drastische beslissing om tegen het einde van dit jaar de productie van E-bike motoren te laten uitdoven en zich op de fietsenmarkt opnieuw honderd procent te concentreren op banden en aandrijfriemen. Continental houdt de afdeling ‘Onderdelen en Garantie’ wel nog open tot 2022 om te kunnen voldoen aan de wettelijke garantiebepalingen.

Video rechts: Door een traploze automatische versnellingsbak van NuVinci en een E-bike motor samen te brengen, was de 48 REVolution motor van Continental echt wel revolutionair. Maar onder andere omwille van het gewicht (6,4 kilo voor de unit) sloeg het concept niet aan bij de fietsfabrikanten en de eindgebruikers.