Deel dit artikel:

Contest: oude, stalen Orbea versus nieuw, carbon frame

Zo snel kan de technische vooruitgang in fietsland gaan...

Het nieuwe fietsseizoen staat voor de deur. Dat betekent dat er weer heel wat nieuwe racemodellen op de markt komen. Fabrikanten streven er telkens weer naar om met fietsen voor de dag te komen die nog lichter, stijver en aerodynamischer zijn. De vraag is: hebben wij daar voordeel bij? Bij Global Cycling Network (GCN) zochten ze het uit.

In de video hieronder vergelijken de mannen van GCN twee fietsen van Orbea. Het oudere model is de originele (!) Orbea waarop Pedra Delgado de Ronde van Spanje in 1985 won. Het is een stalen fiets met twaalf versnellingen en een buiscommandeur. Twee dingen zijn anders dan het origineel: het achterwiel en de toeclips. Het ‘oudje’ neemt het in deze test op tegen de splinternieuwe Orbea Orca M-ltd. Dit frame is van carbon en dus vederlicht. Ook zitten er 22 elektronische versnellingen op.

Er wordt getest op een heuvel in het Spaanse Baskenland. Eerst doen de heren dat op gevoel, later wordt er op tijd gereden. Voor het heuvelende parcours van 5,7 kilometer heeft de testrijder op de nieuwe, lichte fiets 12.52 minuten nodig. Met Delgado’s succesfiets uit de jaren ’80 doet hij er ruim anderhalve minuut langer over: 14.27 minuten. We geven toe dat de test niet wetenschappelijk gefundeerd is, maar deze toont wel globaal aan wat de technische vooruitgang ons kan brengen.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE