Deel dit artikel:

Castelli maakt snelle en waterdichte versie van mythische Gabba

De Gabba is de maatstaf binnen de slechtweerkledij, maar deze nieuwe Gabba R is wel iets heel speciaals. Tijdens de verkenning van Paris-Roubaix konden de renners van Soudal-QuickStep profiteren van de waterdichtheid, maar Castelli kan ook pronken met opmerkelijke windtunneldata voor deze unieke regenjas.

De legendarische stormeditie van Kuurne-Brussel-Kuurne en de sneeuweditie van Milaan-Sanremo waren gloriemomenten voor de eerste Gabba. Die was er gekomen na de input van renners van Cervélo Test Team, zoals Serge Pauwels, Roger Hammond en Gabriel Rasch.

Thor Hushovd met de eerste Gabba. (c) Tim De Waele

In 2009 reed iedereen nog met wijde regenjassen. Castelli sponsorde het Cervélo Test Team. Gabriel Rasch zat in de focusgroep om een betere slechtweerbescherming te bedenken en had zelf een regenjas meer nauwaansluitend – aero, dus – bijeen gefabriceerd. Het idee was geboren en werd uitgewerkt. De Gabba, naar de bijnaam van Rasch, was aero, beschermend en comfortabel. Kuurne 2010 en zeker Sanremo 2013 zorgden voor de bijbehorende legende, waarbij niet-gesponsorde ploegen met ‘onherkenbaar’ gemaakte Gabba’s rondreden.

Een aero regenjas?

We spoelen verder naar 2024. De zesde generatie van deze intussen mythische lijn is de Gabba R, waarbij de R voor Race staat. Die heeft een volledig waterdicht membraan, gedeeltelijk getapete naden (want anders zou hij niet elastisch genoeg zijn), maar ook minder naden, een mooi aansluitende nekboord, een lang ruggedeelte (ter bescherming van opspattend water), mouwen die ver aansluiten over de handschoenen (enkel bij de versie met lange mouwen, uiteraard), en is meer aero. Aero claims over een regenjas? Ja hoor! Castelli deed maar liefst drie verschillende tests, vooral omdat in de eerste windtunneltest bleek dat de Gabba R 1 tot 1,5 % sneller was dan het Sanremo-snelpak waarmee de renners van Soudal-QuickStep koersen. Een tweede test op gewone wegen bevestigde dat resultaat, maar voor een finale test werd Kasper Asgreen opgeroepen. In tegenstelling tot bij de voorgaande opstellingen, droeg hij het Bolero-ondershirt, dat door zijn reliëf voor extra aerodynamisch voordeel zorgt, en nam hij een agressieve positie aan, zo vlak mogelijk en met de handen op de remgrepen. Daarin was de Gabba R met korte mouwen 0,5 tot 0,7% trager dan het snelpak, die met lange mouwen 1 tot 1,5%. In een meer rechtop positie was de GabbaR opnieuw sneller. Dat is toch opmerkelijk voor een water- en winddichte jas.

Voor die echt slechte dagen

Bij Castelli noemen ze de Gabba R “min of meer ademend”, wat inhoudt dat je in dit type kleding uiteraard meer zweet opbouwt. Bovendien, als het regent, is er sowieso weinig kans op verdamping. De jas bestaat uit een extern membraan uit microporeus PU (PFAS-vrij), exclusief voor Castelli gemaakt volgens de hydrospun-technologie uit Japan. Dat kan je wat vergelijken met hoe suikerspin wordt gemaakt. Het materiaal is gelamineerd in Italië. Heel handig is dat je deze nieuwe versie van de Gabba kan opvouwen en opbergen in je achterzak. Er zijn zwevende zakken over het membraan gemaakt, want met zakken in het PU-materiaal zou dat te plakkerig aanvoelen om er iets in te stoppen of uit te halen. De jas aan of uit trekken tijdens het rijden is niet aan te raden, want daarvoor werkt de stof niet genoeg mee. De Gabba R is daardoor de jas die je aantrekt als je weet dat het een slechte dag wordt.

De jas biedt geen isolatie, dus moet je wel degelijk laagjes gebruiken naargelang de temperatuur. Dat is toch heel verschillend van de vorige versie, vandaar dat dit voornamelijk voor racegebruik dient. Bovendien kan het materiaal snel scheuren als je er met een scherp voorwerp aan hapert. Om maar te zeggen: dit is een zeer specifiek product voor specifieke omstandigheden.

Kasper Asgreen en Yves Lampaert waren de voornaamste testers bij de ploeg. Asgreen gebruikte de Gabba R in allerlei omstandigheden getest, zowel met een wintertrui bij vrieskou als in Mallorca bij 18 graden en VO2max-inspanningen. We konden hem tijdens de persvoorstelling spreken en hij was inderdaad duidelijk overtuigd van het product.

Prijs:

Gabba R (korte mouwen): 259,95 euro
Gabba R Jacket: 299,95 euro

Meer info op de website van Castelli >>