Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Castelli krikt het comfortgehalte met de Premio Black

Premio Black. Dat is de naam van de nieuwe bib shorts van Castelli. Het Italiaanse merk claimt hiermee zijn meest comfortabele broek ooit te hebben gelanceerd. De Premio Black is bedoeld voor lange dagen in het zadel.

Castelli heeft ernaar gestreefd een fietsbroek te ontwikkelen die comfortabel aanvoelt, zonder dat het fietsers opvalt. Ongemerkt moeten dragers van de Premio Black zich prettig voelen. Het Italiaanse merk heeft daarvoor het aantal panelen, naden en inzetstukken tot een minimum teruggebracht. Hoe? Door al deze componenten in één stof te verwerken. Die sluit nauw op het lichaam aan, zodat ze als een tweede huid aanvoelt. De Premio Black telt drie panelen. Die vervangen tot wel tien componenten waaruit een traditionele bib shorts bestaat.

Op zijn plaats

De stretchy, geweven stof is glad voor een aerodynamisch resultaat en eveneens body-mapped, zodat de stof is afgestemd op de specifieke delen van het lichaam. De broekspijpen hebben een raw-cut, oftewel een onafgewerkt uiteinde. Samen met de rubberen garens zorgt dat ervoor dat de broek beter op zijn plaats blijft. Op dijhoogte is de stof lichter voor een hoger ademend vermogen. Tegelijkertijd gaat er een compressiewerking vanuit, zodat de spieren ondersteuning krijgen. In de heupen nemen de compressie en ondersteuning toe. Zo blijven het zeem en de rest van de broek beter op zijn plaats.

De elastische bretels zijn zodanig ontworpen dat ze een zo beperkt mogelijk deel van het bovenlichaam bedekken. Dit is gedaan met het idee dat het lichaam zo koeler kan blijven. Handig en innovatief is de versteviging over de bretelband aan de voorzijde. Die voorkomt dat de bretels knellen en irriteren. Het rugpand is geperforeerd en geeft staan aan de achterzijde. Dit soort kleine details kan verschil maken tijdens langdurige ritten.

Eigen zeem

De Premio Black is voorzien van de Progetto X² Air Seamless. Dit zeem van Castelli gaat al meer dan twaalf jaar mee en is in de loop der tijd steeds verder doorontwikkeld. Een belangrijk aspect van de Progetto X² Air Seamless is dat het uit twee gescheiden componenten bestaat. Beide hebben een eigen functie. Op de huid zit de Skin Care Layer, een zachte laag die meebeweegt met de huid en wrijvingsplekken voorkomt. Daarnaast is er de Cushioning Layer voor progressieve demping. Er is zacht foam toegepast met een gemiddelde dichtheid. Ter hoogte van de zitbeenaderen en het perineum zitten gelkussentjes van 3 millimeter. Het zeem is gemaakt aan de hand van een 3D-proces.

Voor heren en dames

De welbekende branding van Castelli – de schorpioen op de achterkant van het been en het Rosso Corsa-logo achterop – is gelaserd in de stof. Dat maakt de bib shorts duurzamer. De Premio-technologie is specifiek toegepast voor een heren- en damesuitvoering. De zitkussens zijn daarbij anders, zodat deze zich beter aanpassen aan de anatomie van het lichaam. De pijpen bij het herenmodel zijn langer. Bij het damesmodel zijn juist de schouderbanden breder. Voor dames is er tevens een versie zonder bretels.