Deel dit artikel:

Canadees onderzoek: ‘Invoering helmplicht heeft geen effect’

Helmplicht fietsers leidt niet tot minder ziekenhuisgewonden.

In de Lage Landen landen is het haast ‘not done’ als je zonder helm op een racefiets stapt. Ook heel wat mensen met een trekkingfiets, en in mindere mate met een stadsfiets, kiezen uit veiligheidsoverwegingen voor een helm. Een nieuwe Canadese studie heeft echter aangetoond dat de invoering van een fietshelmplicht niet leidt tot minder gewonden die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis.

Er zijn wereldwijd heel veel voor- en tegenstanders van de helmplicht. De één vindt dat het kan helpen om hoofletsel te voorkomen, de ander meent dat de helmplicht mensen ervan weerhoudt om de fiets uit de garage te halen. De studie van de University of British Columbia in Canada levert met haar onderzoek een argument voor de tegenstanders van de hemplicht.

De universiteit zette Canadese provincies naast elkaar waar wel en geen helmplicht geldt en vergeleek het aantal gewonden om duidelijk te krijgen of de helm uitkomst biedt.  De Canadese vergelijking hield behalve met de helmplicht ook rekening met andere factoren, zoals geslacht, leeftijd, fietsgebruik, het soort verwonding (romp, hoofd, arm, etc.) en de aard van het incident (verkeersgerelateerd of niet).

In de periode 2006-2011 werden gemiddeld 3690 ziekenhuisgewonden per jaar geregistreerd. Dat gebeurde op 593 miljoen fietstrips per jaar. Dit staat gelijk aan 1 ziekenhuisbezoek per 161 000 uitstapjes met de fiets. Er werd geen relatie gevonden tussen de helmplicht en het aantal ziekenhuisopnamen, ook niet als men specifiek keek naar hoofd en nekletsel. 

Gerelateerde artikels