Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Brit fietst 30.000 kilometer en is nu de jongste wereldfietser

Groot-Brittannië heeft er een nieuwe recordhouder bij. De 18-jarige Charlie Condell is sinds maandag de jongste die alleen de wereld rond is gefietst. Die claim komt althans vanuit Groot-Brittannië zelf, officiële registraties zijn ons onbekend.

Condell legde tijdens zijn wereldreis 30.000 kilometer op een Cervelo-fiets af. Hij doorkruiste twintig landen in negen maanden tijd, nadat hij zijn schoolexamen met succes had afgelegd. Op die manier nam hij het record over van Tom Davies (19), die een paar jaar geleden ook zonder support van huis ging voor een wereldreis op de fiets.

Gemakkelijk was de uitdaging niet, zo vertelde hij na terugkomst in thuishaven Bristol. Het meest moeilijke moment deed zich voor in Australië. Zijn fiets, paspoort en een groot deel van de uitrusting werden daar gestolen. Na een oproep op social media stonden fabrikanten op om hem weer op weg te helpen. Ook het consulaat toonde zich van een constructieve kant.

Aanval van slang

Er waren nog genoeg andere hachelijke momenten. Zo trotseerde hij verschillende stormen (“Zwaarder dan ik ooit eerder had meegemaakt”) en dreigde hij te worden aangevallen door een slang. Uitwijken was lastig, want een truck in volle vaart naderende hem op dat moment van achteren. Het liep, gelukkig voor de tiener, met een sisser af.

“Deze reis had heel veel bijzondere aspecten in zich”, zegt Condell. “Van de schitterende bergen tot aan de stranden en van de bijzondere mensen en culturen tot aan de uitstekende keukens. Ik heb heel veel meegemaakt en ben als mens gegroeid.” Condell gebruikte zijn trip ook om geld in te zamelen voor een goed doel.

Gerelateerde artikels