Deel dit artikel:

Bold Linkin: trailbike met geïntegreerde demper.

De Bold Linkin is de de nieuwe carbon trailbike van Bold Cycles. De Bold Linkin komt op de markt met 135 of 150 millimeter veerweg en – zoals het Bold betaamt – met de demper volledig in het frame geïntegreerd.

In 2019 ging het jonge Zwitserse merk Bold een strategische samenwerking met Scott aan. Bold bleef als merk bestaan maar logistiek, marketing en distributie kwamen onder de vleugels van Scott. Bold Cycles is vooral bekend van de manier waarop het de demper van zijn full-suspension mountainbikes volledig in de zitbuis van de fiets wegwerkt. Dat levert niet alleen verbluffend mooie fietsen op, met de demper in de zitbuis weggewerkt is die ook veel minder kwetsbaar en wordt de werking niet aangetast door modder dat zich rond de bracketpartij ophoopt. Dat ook Scott profiteert van deze samenwerking werd eerder dit jaar duidelijk met de voorstelling van de nieuwe Scott Spark, waarbij de demper inderdaad volledig in de zitbuis is weggewerkt. 

“Integratie is altijd een belangrijk kenmerk van onze fietsen geweest. Met de nieuwe Linkin blijven we dit credo volgen. Bij het analyseren van de krachten die het frame te verwerken krijgt, hebben we bij de Linkin besloten de demper horizontaal te plaatsen, vlakbij de verbinding tussen de onderbuizen. Dit zorgt voor een extreem laag zwaartepunt en biedt voldoende ruimte voor dropper posts met een lange veerweg.”

Vincenz Droux, Hoofd Engineering & Design, Oprichter BOLD Cycles

Naast de interne demper bevat de Bold Linkin nog verschillende andere innovatieve oplossingen. De ‘Save The Day Kit’ in de onderbuis, een geoptimaliseerde sag en Bottom-Out Indicator en de mogelijkheid om je geometrie aan te passen, zijn er daar slechts een paar van. De Bold Linkin zou zich moeten onderscheiden als een trailbike met een erg speels en soepel rijgedrag en veel ondersteuning in het middelste gedeelte van de veerweg.

Internal Suspension Technology 

De demper is op de laagst mogelijke plaats in de voordriehoek gemonteerd. Dit centrale en lage bevestigingspunt voor de demper, link en scharnierpunt, maar ook de bidonhouder leiden tot een zeer laag zwaartepunt wat uitstekende rijeigenschappen oplevert. Stijfheid van het frame, een laag zwaartepunt en optimale demperprestaties zijn de belangrijkste voordelen van de Internal Suspension Technology. De schokdemper is daarenboven steeds beschermd tegen vuil, water of valpartijen. Met de demper intern geplaatst kan er eveneens een compact verbindingssysteem ontwerpen worden wat dan weer een positieve invloed heeft op het gewicht en de stijfheid. Tel daar nog een progressieve geometrie bij en je krijgt al snel de perfecte mix van balans en controle. 

Save the day kit

Net enkel de demper is geïntegreerd, ook je toolkit vind netjes een plaatsje in de onderbuis van het frame. De kit bevat een Syncros multitool, reserve-binnenband, minipomp, bandenlichters en een chainlink.

“Voor de meest gepassioneerde rijders die op zoek zijn naar de meest vooruitstrevende fietsen, biedt de geheel nieuwe Linkin de meest geavanceerde, state of the art technologie en design kenmerken.”

Rene Krattinger, Product Manager BOLD Cycles

Er zullen vier versies, verschillend in veerweg (135 en 150 millimeter veerweg) en gekozen onderdelen, en twee framesets beschikbaar zijn. De duurste wordt de Linkin 150 Ultimate die voor € 10999 van eigenaar wisselt, zijn Ultimate kompaan met 135 millimeter veerweg is de jouwe voor € 8499. De Linkin Pro kost je € 5999, een los frame € 4999.