Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bikers for Virunga: trappen voor bescherming van Nationaal Park in Congo

Filip Sport in Hoeilaart is druk in voorbereiding op Bikers for Viruna. Op zondag 20 juni staat de derde editie van de tocht voor het goede doel op het programma. Inschrijven is nu mogelijk.

Bikers for Viruna moet een evenement worden waar elke fietsliefhebber naar uitkijkt, stelt organisator Filip Lauwers (zaakvoerder van Filip Sport in Hoeilaart). Menigeen is de coronamaatregelen beu en kan een sportieve happening als Biker for Viruna weg gebruiken. Daarnaast bewijst elke deelnemer Nationaal Park Virunga een dienst.

Nationaal Park Virunga ligt in het oosten van de Democratische Republiek Congo, tegen de grens met Oeganda en Rwanda. Het is het eerste Nationaal Park van Afrika. In 1979 kreeg het een plaats op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Helaas wordt het erfgoed vandaag de dag bedreigd, onder andere wegens grootschalige stroperij. “Meerdere parkwachters worden jaarlijks gedood door stropers”, weet men bij Filip Sport.

De fietsenspeciaalzaak trekt zich het lot van het Nationaal Park aan. Door met een grote groep geëngageerden op de fiets te stappen, wil Filip Sport geld in het laatje brengen bij een plaatselijke organisatie die zich inzet voor betere bescherming van Nationaal Park Virunga. Alle kleine beetjes helpen, klinkt het in Hoeilaart. Het Nationaal Park Virunga staat onder leiding van landgenoot Emmanuel de Merode.

Deelnemerslimiet

Bikers for Virunga bestaat uit drie tochten. De Gold-lus is 90 kilometer lang. Om 9.00 uur vertrekken deelnemers aan het gemeentepark in Hoeilaart voor een tocht van gemiddeld 28 tot 30 kilometer per uur. Er is begeleiding van motorrijders en seingevers. Een kwartier later vertrekt de Silver-groep voor dezelfde afstand, alleen ligt dan de gemiddelde snelheid iets lager: 25 tot 27 kilometer per uur. De Brons-route is 70 kilometer lang (23 tot 25 kilometer per uur). De tochten gaan deels over het WK-parcours van dit jaar.

Vanwege de coronapandemie is er een maximum van vijftig fietsers per groep toegestaan. De 150 fietsers die zich als eerst hebben ingeschreven, genieten startrecht. De organisatie laat weten dat er ook nog enkele bekendheden aan de start staan. Wie is nu nog een geheim. In het verleden lieten onder meer Wout van Aert en Paolo Bettini zich zien.

Op de start- en finishlocatie is ook genoeg te beleven. Vanaf 11.30 uur is daar een broodjes- en kaastaartfestijn. Er wordt eveneens een Kwaremont-pint geschonken, terwijl er live muziek is. Rond de klok van 13.00 uur zijn er interviews op het podium. Inschrijven (29 euro per persoon) kan online. Wie dat wil, kan bij de inschrijving tevens een speciale outfit (broek en trui) meebestellen. Inschrijven doe je hier.

Gerelateerde artikels