Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bellen op de fiets in Nederland? Dat kost je 95 euro!

Wie dit jaar vanaf 1 juli in Nederland belt of appt op de fiets en wordt betrapt, heeft een serieus probleem. In dat geval krijg je een boete van 95 euro.

Volgens Nederlandse kranten wordt deze verkeersboete nog deze week besproken in de wekelijkse ministerraad. De hoogte van het bedrag zou zijn vastgesteld op basis van boetes voor andere overtredingen in het verkeer. Een voorbeeld: fietsers die betrapt worden bij het rijden door rood licht zijn ook 95 euro kwijt.

Een autobestuurder die achter het stuur een telefoon in de hand heeft, is echter duurder uit. De boete daar is 240 euro. Het verschil in hoogte zou te maken hebben met de risico’s in het verkeer: een automobilist kan bij overtreding veel meer schade (aan anderen) toebrengen.

Het wordt vanaf 1 juli in Nederland tijdens het besturen van alle voertuigen verboden om een ‘mobiel elektronisch apparaat’ vast te houden. De beleidsbepalers bij onze noorderburen kiezen bewust voor deze omschrijving, omdat deze ruimer is dan ‘mobiele telefoon’. Je weet nooit welke apparaten er in de toekomst bij komen…

De Nederlandse minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) liet zich eerder al uit over het aankomende smartphoneverbod op de fiets: “Als je je in het verkeer begeeft, dan moet je je aandacht erbij houden. En niet bezig zijn met je mobiele telefoon.” Nu nog gebruikt gemiddeld 49 procent van de Nederlanders een mobieltje op de fiets.

Gerelateerde artikels