Deel dit artikel:

Bart Van Damme tweede in Granfondo Schleck in Luxemburg

Bart Van Damme (42) van het Grinta! Granfondoteam had zijn zinnen gezet op de wedstrijd, die pas voor de eerste keer werd georganiseerd. Bart moest enkel Bjorn De Decker (29) voor zich dulden.

“Het begin ging geleidelijk, er waren geen enorm lange of steile beklimmingen”, zegt Bart. “Vergelijkbaar met elke granfondowedstrijd was het vooral een afvallingswedstrijd. Na een honderdtal kilometer bleef er toch nog een redelijk grote groep over. Dus besloot ik samen met ploegmaat Frederic Glorieux ten aanval te trekken. De grote groep achtervolgde en we werden terug ingehaald. Na de inspanning liet ik me even uitzakken om wat energie bij te tanken.”

Op dat moment reden zeven renners weg, waaronder opnieuw ploegmaat Frederic. “Daar twijfelde ik even. Ik was goed, maar kon de groep niet op sleeptouw nemen. Op kousenvoeten lukte het me toch om er in mijn eentje naartoe te glippen. Op de voorlaatste beklimming van de dag achtte ik mijn moment gekomen. Samen met de latere winnaar lieten we iedereen achter. Twaalf kilometer later versloeg hij me in de spurt. Jammer, maar Bjorn De Decker was gewoon sneller. Hij is een pak jonger, ook elite zonder contract, en gewoon net dat tikkeltje explosiever. Ik was winnaar in mijn leeftijdscategorie, maar daar doe ik het niet voor. Als ik meedoe aan een granfondo, dan is het om te winnen. De leeftijd is voor mij bijzaak. Ondanks de teleurstelling voelde ik wel dat het snor zit voor de rest van het seizoen. Ik wil wedstrijden winnen, mijn honger is ook op 42-jarige leeftijd nog lang niet gestild.”