Deel dit artikel:

Amsterdammers leveren massaal oude schrootfietsen in

Fietsfabrikant Gazelle zamelt oude wrakken in binnenstad in.

De opschoondag van Koninklijke Gazelle in Amsterdam heeft de stoutste verwachtingen overtroffen. Inwoners leverden zaterdagochtend en -middag massaal hun oude, afgedankte fietsen in. Met een tjokvolle vrachtwagen, gevuld met veelal oude schrootfietsen, keerde Gazelle zaterdagmiddag terug naar haar Innovation & Production Center in Dieren. Gazelle wilde met de actie vooral een steentje bijdragen aan een schonere leefomgeving.

“Amsterdam is bezaaid met fietsen. Dat is enerzijds heel goed, want fietsen is gezond en goed voor het milieu. Anderzijds zien we ook een minder mooie kant: uit tellingen van de gemeente blijkt dat zo’n 15 procent van de fietsen niet meer wordt gebruikt of rijp is voor de sloop. Dat gaat ten koste van het aangezicht van de stad, tot ergernis van veel Amsterdammers en toeristen. Voor ons was dat reden genoeg om het centrum op te schonen en iedereen de kans te bieden ‘afdankertjes’ gratis in te leveren”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle.

Met een enorme vrachtwagen van Koninklijke Rotra trok Gazelle door de binnenstad. Vijf locaties werden omgedoopt tot inzamelpunt. Via een geluidsboodschap, ingesproken met een Amsterdamse tongval, werden mensen opgeroepen hun barrels in te leveren. De actie oogstte tal van lovende reacties van stedelingen bij wie de zwervende fietswrakken een doorn in het oog zijn. Eigenaren van afgeschreven fietsen vonden het bovendien fijn dat ze zonder al te veel moeite van hun oude fiets af konden komen. Ze hoefden hem slechts in de oplegger te werpen.

Blije kindergezichten
De ingeleverde schrootfietsen krijgen een bijzondere bestemming, legt Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle uit. “Alle bruikbare onderdelen halen we van de fiets en gaan naar scholen. Er komen regelmatig verzoeken binnen van scholen die op zoek zijn naar fietsonderdelen voor technieklessen en speciale projectdagen. Het is voor kinderen heel leuk om zelf te sleutelen, dus we werken daar zo veel als mogelijk aan mee. Met de grote ‘vangst’ van zaterdag hopen we straks weer heel wat scholen en kinderen in het land blij te kunnen maken.”