Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Alberto Contador: verbied powermeters in koers

Alberto Contador mag dan alweer even gestopt zijn met wielrennen, hij is nog altijd zeer betrokken bij de sport. ‘El Pistolero’ laat in de Spaanse media weten voorstander te zijn van een verbod op het gebruik van wattagemeters in koers.

Contador, die zijn fiets aan de haak hing na de Vuelta van 2017, stond tijdens zijn loopbaan bekend om zijn aanvallende manier van koersen. Hij zou eenzelfde, agressieve rijstijl vandaag de dag graag vaker zien bij de huidige generatie. Een verbod op het gebruik van powermeters in wedstrijdverband zou daartoe kunnen leiden, stelt hij in een interview met AS.

“Een powermeter is fundamentele uitrusting voor een wielrenner, die heeft hij nodig om zijn niveau en training te verbeteren”, zegt Contador. “Het is echter anders in koers. Ik denk dat het peloton het prima zonder kan stellen. Het is goed voor het spektakel, het komt dan meer op instinct van renners aan. Er zal minder controle over de koers zijn. Dat maakt het nog leuker om naar te kijken.”

De verantwoordelijken deden het communicatiesysteem (de ‘oortjes’) tussen renners en ploegleiders in sommige koersen in de ban. Contador, tijdens zijn carrière goed voor zeven eindoverwinningen in grote rondes, oppert het idee om op een gelijke manier te experimenteren met een verbod op het gebruik van wattagemeters.

Contador laat desgevraagd ook zijn licht schijnen op Team Sky, de ploeg waarvan vaak wordt beweerd dat de wattagemeter medebepalend is voor de successen. De Spaanse ex-prof stelt dat hij vaak in een wurggreep zat, onder andere door de meter. “Sky verslaan is mogelijk, maar het is moeilijk. De wattagemeter heeft veel veranderd”, zegt hij. “Sky is bovendien het team met het grootste budget. En de ploeg heeft stuk voor stuk toprenners die gewoon goed presteren.”

Spektakelwaarde

Eerder dit jaar liet voorzitter David Lappartient van de internationale wielerunie UCI al weten dat de functie van wattagemeters in wedstrijden tegen het licht wordt gehouden. In een interview met Le Temps (Zwitserland) gaf hij aan dat een (gedeeltelijk) verbod een mogelijkheid is, als tenminste blijkt dat dat de spektakelwaarde kan vergroten. Hij noemde het verbod in een zucht met andere mogelijke veranderingen.